Sianokiszonka – od uprawy po zbiór

Jakość kiszonki zależy przed wszystkim od jakości pokosu, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie łąki i pielęgnacja uprawy. Każdy rolnik powinien pamiętać, że na koniec dnia kiszonka wysokiej jakości to lepsza strawność paszy i wyższa produkcyjność zwierząt przy niższych kosztach.

\"\"

“Zmniejszony plon, będący przyczyną słabszego wzrostu może wskazywać, że część azotu pozostała niewykorzystana – mówi Dave Davies, Dyrektor Silage Solutions. Jeśli natomiast rolnicy chcą obniżyć koszty stosując obornik, powinni pamiętać, że zwiększa to możliwość skażenia pokosu niepożądanymi bakteriami, które przyczyniają się do słabej fermentacji kiszonki.”

Aby temu zapobiec dr Davies zaleca odstęp minimum sześciu tygodniu od aplikacji obornika do zbioru. Skażenie glebą jest jedną z najczęstszych przyczyn słabej fermentacji i skażenia bakteriami z rodzaju Listeria. Dlatego tak duże znaczenie ma wyrównanie pola i kontrola kretowisk na obszarach szczególnie zagrożonych tym zjawiskiem.

Innym bardzo istotnym elementem w przygotowaniu wysokiej jakości kiszonki jest wybór odpowiednich gatunków roślin – najlepsze są różne odmiany życicy z wsiewką koniczyny czerwonej, która zapewnia wysoki poziom białka. „Taka mieszanka ma większą wartość pokarmową od kiszonki zrobionej tylko z trawy, ponieważ ma dużą zawartość protein, co zmniejsza nam zapotrzebowanie na kosztowne dodatki białkowe. Koniczyna czerwona także ma zdolności do wiązania azotu, co oszczędza nam wydatków na nawożenie. Podsumowując kiszonka zrobiona z takiej mieszanki daje znaczące oszczędności w porównaniu do tej z traw. – mówi Dr Davies.

W czasie sianokosów bardzo ważne jest postępowanie według kilku prostych zasad:


Ścinaj trawę
kiedy jest sucha, na wysokości 5-10cm. Jeśli będziemy ścinać zbyt nisko, zwiększamy ryzyko zanieczyszczenia glebą, a także wydłużamy okres, który potrzebny jest roślinom do ponownego wzrostu – co w efekcie prowadzi do zmniejszenia rocznego plonu.

Rozrzuć pokos jak najszerzej i jak najszybciej po skoszeniu – aby przyspieszyć proces więdnięcia i suszenia. Przetrząsaj na krótko przed uzyskaniem docelowej wartości suchej masy co w przypadku traw wynosi 30h, a w przypadku roślin motylkowych dwa dni. Nadmierne przetrząsanie powoduje zwiększoną utratę suchej masy i zmniejsza wartość pokarmową paszy.

Aby zwiększyć gęstość balotów, zredukować zawartość tlenu i przyspieszyć fermentację należy dużą uwagę przykładać do efektywnego prasowania i zwijania balotów przy wykorzystaniu prasy z nożami tnącymi.
To także powoduje zmniejszenie kosztów owijania i transportu. Baloty powinny być przewiezione na miejsce składowania przed owinięciem w sześć warstw wysokiej jakości folii. Magazynowanie powinno odbywać się w dobrze utrzymanym miejscu, a baloty należy zabezpieczyć siatką, aby uniknąć przerwania folii przez ptaki lub gryzonie.

Aby osiągnąć dobre rezultaty w produkcji mięsa lub mleka, rolnicy powinni przestrzegać kilku podstawowych, ale bardzo istotnych zasad. Wykorzystanie paszy wysokiej jakości o dużej wartości pokarmowej jest jedną z najważniejszych. Kluczem od sukcesu jest maksymalizacja udziału wysokiej jakości kiszonki w żywieniu krów, a sianokiszonka w balotach daje rolnikom możliwość elastycznego skarmiania paszy przy utrzymaniu jej wysokiej jakości.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Źródło: NetPR

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,518ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE