Ceny trzody chlewnej w kwietniu 2017 roku w stosunku do kwietnia 2016 roku wzrosły aż o 31,4 proc. – wynika z danych opublikowanych przez GUS. To najsilniejszy wzrost w ujęciu rocznym od lutego 2012 r.
Ceny żywca wieprzowego w skupie wyniosły 5,39 zł/kg i były wyższe o 8,1 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem i o 31,4 proc. z kwietniem 2016 r. Ceny żywca wieprzowego na targowiskach wyniosły 5,07 zł/kg, tj. były o 5,2 proc. wyższe niż w marcu br. i o 20,7 proc. wyższe niż w analogicznym miesiącu poprzedniego roku. Za prosię na chów płacono na targowiskach 182,00 zł/szt., tj. o 4,1 proc. więcej niż przed miesiącem i o 23,5 proc. więcej niż przed rokiem.
– To najsilniejszy wzrost w ujęciu rocznym od lutego 2012 r. Wysokie na tle historycznym ceny trzody chlewnej są efektem wejścia unijnego rynku wieprzowiny we wzrostową fazę cyklu w II kw. ub. r. – wyjaśnia Jakub Olipra z banku Credit Agricole.
Rosną ceny, rośnie pogłowie
Wzrost pogłowia odnotowano w większości grup struktury stada, m.in. w przypadku warchlaków o wadze od 20 kg do 50 kg (+10,2 proc. r/r) oraz trzody chlewnej na ubój o wadze 50 kg i więcej (+11,6 proc. r/r).
– Producenci trzody chlewnej w reakcji na silny wzrost opłacalności produkcji w ostatnich kwartałach odbudowują pogłowie – wyjaśnia Olipra.
Analitycy Credit Agricole spodziewają się, że w kolejnych miesiącach dane Komisji Europejskiej wskażą na podobne tendencje wśród pozostałych najważniejszych producentów wieprzowiny w UE.
– Biorąc pod uwagę osłabienie popytu na wieprzowinę w Chinach w I kw. br., a także efekty wysokiej bazy z II poł. ub.r. prognozujemy, że dynamika cen trzody chlewnej w kolejnych miesiącach będzie się stopniowo obniżać – informuje Olipra.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com