Agencja Rynku Rolnego informuje, iż w odbiorze owoców i warzyw przeznaczonych na bezpłatną dystrybucję mogą uczestniczyć zarówno organizacje charytatywne jak i inne organizacje: szkoły, domy dziecka, domy wychowawcze, przedszkola, obozy dla dzieci.
Tym samym szkoły, poza programem „Owoce i warzywa w szkole” mogą uczestniczyć w mechanizmie „Tymczasowe nadzwyczajne wsparcie producentów owoców i warzyw”.
W ramach mechanizmu mogą bezpłatnie otrzymać produkty wycofywane z rynku, takie jak owoce i warzywa, w tym między innymi: pomidory, warzywa cebulowe, kapustne, sałaty, warzywa korzeniowe, ogórki, warzywa strączkowe, pozostałe warzyw z wyłączeniem słodkiejpapryki, oliwek oraz kukurydzy, a także wybrane orzechy i ich mieszanki, figi, ananasy, awokado, guawa, mango, cytrusy, winogrona stołowe, melony i arbuzy, jabłka i gruszki, wszelkie owoce pestkowe, owoce miękkie.
Owoce lub warzywa otrzymane bezpłatnie od producentów nie mogą zastąpić ilości normalnie kupowanych przez jednostkę, która te produkty otrzymała – mogą jedynie być uzupełnieniem tych ilości.
W celu przekazania placówce oświatowej owoców czy warzyw (w ramach bezpłatnej dystrybucji), należy uzgodnić z działającym na lokalnym rynku producentem owoców/warzyw, który wziął udział w mechanizmie „Tymczasowe nadzwyczajne wsparcie producentów owoców i warzyw” i chciałby je przekazać do placówki oświatowej – termin ich odbioru/wycofania (dowozu).
Wszystkie wycofania muszą odbywać się pod nadzorem kontrolerów WIJHARS, która potwierdzi jakość i ilość produktów oraz specjalne oznakowanieopakowania produktów (do 25 kg) godłem europejskim oraz zapisem „Produkt przeznaczony do bezpłatnej dystrybucji (RK_932/2014)”.
Mechanizm „Tymczasowe nadzwyczajne wsparcie producentów owoców i warzyw” nie jest tożsamy z mechanizmem „Owoce w szkole” i nie narusza żadnych uprawnień danej jednostki wynikających z uczestnictwa mechanizmu „Owoce w szkole”.
Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot.:sxc