Śliwa w occie i Nalewka sosnowa. Wydłuża się lista lubuskich produktów tradycyjnych

Powiększyła się Lista Produktów Tradycyjnych Województwa Lubuskiego. Na miano kulinarnej perły, zdaniem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zasłużyły „śliwa w occie” autorstwa Danuty Cieśli z Gospodarstwa Agroturystycznego „ROMA” w Zdroisku i nalewka „sosnówka” pomysłu Stanisławy Freis z Łupowa.

 

\"rolnictwo,

 

Śliwa w occie
Receptura oraz metoda produkcji śliwy w occie została przywieziona po wojnie przez polską ludność ze wschodnich ziem, przesiedloną do Maszewa Lubuskiego. Od tamtego czasu, tradycje kulinarne przesiedleńców, są przekazywane z pokolenia na pokolenie, z matki na córkę. Osoby, które przybyły na Ziemie Lubuskie, starały się wykorzystywać każdy produkt, aby wyżywić swoje rodziny. Dawniej śliwy węgierki należały do drzew bardzo często spotykanych, gdyż obsadzano nimi pobocza dróg, co przyczyniało się do tego, że były łatwo dostępnym produktem nadającym się do przetworzenia. Śliwa w occie wytwarzana tradycyjne przez gospodynie, była i jest stosowana jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Walory smakowe śliwki węgierki: jędrność owoców, odpowiednia grubość skórki, która pęka w trakcie przyrządzania, gwarantują dobry efekt końcowy. Dlatego z powodzeniem może być serwowana przez gospodynie na różnego rodzaju uroczystościach lokalnych. Obecnie tradycję przygotowania śliwek w occie kultywuje młodsze pokolenia, dokonujące nowych nasadzeń drzew, aby zachować najstarszą odmianę tej śliwy.


Nalewka sosnowa „sosnówka”
We wsi Łupowo w województwie lubuskim, w Gminie Bogdaniec „Nalewka sosnówka” została upowszechniona po 1945 roku przez osadników z kresów wschodnich, którzy rozpoczęli wspólnie odbudowę wsi po zniszczeniach wojennych. Według przekazów rodzinnych, receptura i umiejętności jej sporządzania, przechodziły z pokolenia na pokolenie. Sosna jest najbardziej pospolitym drzewem iglastym w Polsce. Rośnie masowo w Lasach Łupowskich, gdzie szczególnie młode drzewa wytwarzają w okresie wiosennym odpowiedni aromat sosnowy, nadający się wyjątkowo na nalewkę sosnową. Tradycją wsi Łupowo jest coroczna organizacja festynu integracyjnego „Zielonej Szyszki” nawiązującego do lasów otaczających miejscowość. Sama nalewka z pędów drzewa działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Zawarty w niej olejek sosnowy, bogaty w: witaminę C, węglowodany, a także sole mineralne, wspomaga układ odpornościowy, udrażnia drogi oddechowe i ułatwia oddychanie. Dzięki swojemu delikatnemu, aksamitnemu smakowi jest rarytasem dla wielu osób.

Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Lubuskiego znajduje się ponad 40 pozycji. Największą liczbą produktów tradycyjnych może pochwalić się woj. podkarpackie – ma ich ponad 200.

Redakcja AgroNews, fot. Lubuskie.pl

Źródło: Urząd Marszałkowski woj. lubuskiego

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,875ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Lewica proponuje 1 mld zł rocznie na dopłaty do ubezpieczeń upraw i zwierząt

Lewica przygotowała projekt nowelizacji ustawy, w której proponuje aby co roku na dopłaty do ubezpieczeń upraw i zwierząt przeznaczano 1 mld zł. Rolnictwo, a szczególnie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE