W pierwszej połowie 2015 roku eksport jogurtów, kefirów i napojów mlecznych osiągnął w poziom 53,6 tys. ton i był o 4 proc. niższy niż przed rokiem – informują analitycy FAMMU/FAPA.
– W ujęciu wartościowym odnotowano 12 proc. zniżkę do 58,5 mln EUR. W przypadku wywozu samych jogurtów nastąpił niespełna 9 proc. spadek wartości eksportu do 30,5 mln EUR, natomiast w wysyłkach pozostałych artykułów objętych kodem PCN 0403 nastąpiła 16 proc. zniżka wartości wywozu. Rola jogurtów w całej podgrupie w ujęciu wartościowym zwiększyła się, a ich udział wzrósł z 50,2 proc. w pierwszej połowie 2014 roku do 52,2 proc. w roku bieżącym. W każdym miesiącu analizowanego okresu 2015 roku eksport był mniejszy od wyniku z 2014 roku i tylko w styczniu i marcu przewyższał wywóz z 2013 r. – czytamy w komunikacie FAMMU/FAPA.
Czytaj także:
Smacznego, to z Europy. Ponad 100 mln euro na promowanie europejskiego rolnictwa
Jak informuje FAMMU/FAPA, prawie 96,6 proc. jogurtów, napojów mlecznych i deserów wysłanych w ubiegłym roku za granicę trafiło do państw członkowskich UE. Najważniejszym odbiorcą produktów z tej podgrupy była Wielka Brytania, drugie miejsce pod tym względem zajmowały Węgry, a trzecie Czechy.
Źródło: FAMMU/FAPA, fot. Thomas Strosse