Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej w drugiej połowie września spadały ceny kurcząt brojlerów. Od kilku miesięcy opłacalność tego kierunku produkcji jest dosyć niska.
Według danych MRiRW w ostatnim tygodniu września (24- 30.09) przeciętna cena zakupu kurcząt przez zakłady ubojowe wyniosła 3,99 zł netto za kilogram żywca, w porównaniu z 4,04 zł/kg dwa tygodnie wcześniej.
Była to jednocześnie najniższa cena od końca maja br. Od tego czasu były bardzo stabilne – wahały się w bardzo wąskim przedziale 4,00-4,16 zł/kg.
W warunkach drożejących pasz oznaczało to pogarszanie opłacalności produkcji. Szacujemy, że we wrześniu przeciętnie za kilogram żywca można było kupić 2,60-2,65 kg pełnoporcjowej mieszanki paszowej, podczas gdy w czerwcu 2,72 kg. To dosyć niekorzystna z punktu widzenia producentów relacja – warto chociażby wspomnieć, że przeciętnie we wrześniu w latach 2007-11 za kilogram kurcząt można było kupić 2,86 kg paszy.
Trudno cokolwiek przewidywać na tym rynku ze względu na bardzo krótki cykl produkcyjny, ale wydaje się, że wkrótce ceny kurcząt powinny wzrosnąć. Szczególnie, że nie tylko w stosunku do cen pasz, ale również w stosunku do cen żywca wieprzowego, kurczęta są dziś tanie. Kilogram tuczników jest dziś o ponad 50% droższy niż kilogram kurcząt – taka sytuacja ma miejsce bardzo rzadko (przeciętnie w ostatnich pięciu latach trzoda była o 29% droższa).
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu