Tylko dobra promocja uratuje \”owczy\” rynek

8 października br. w Sekretariacie Komitetów Copa-Cogeca w Brukseli odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Owce”. Z ramienia Krajowej Rady Izb Rolniczych w posiedzeniu udział wziął Bronisław Węglewski. Podczas posiedzenia skupiono się głównie na następujących tematach: sytuacja na rynku mięsa owiec i kóz oraz prognozy rynkowe, wybory Prezydencji grupy roboczej, reforma WPR po 2013 roku: najnowsze informacje, promocja mięsa owiec oraz przygotowanie posiedzenia grupy doradczej.
 
 
Na początku posiedzenia odbyły się wybory przewodniczącego i dwóch wiceprzewodniczących grupy roboczej. Pan Emmanuel Coste został ponownie wybrany na stanowisko Przewodniczącego grupy. Na stanowisko wiceprzewodniczących uczestnicy posiedzenia wybrali Pana Charlesa Secrombe z organizacji NFU (Anglia) oraz Pana José Luisa Iranzo Alquezar z organizacji COAG (Hiszpania).

 

\"\"

 

Następnie Pani Camelia Gyorffy z Sekretariatu przedstawiła ogólną sytuację rynkową. Niestabilność cen widoczna jest w całym sektorze. W 2008 roku, zauważyliśmy redukcję europejskiego pogłowia, obecnie produkcja pozostaje stabilna w Wielkiej Brytanii i w Hiszpanii. Jeśli chodzi o import, importowaliśmy mniej, ale import ten był bardzo dobrej jakości. Jeśli chodzi o eksport, zanotowano wzrost o 53% w porównaniu z 2010 rokiem.
 

W 2011 r. zauważyliśmy wzrost eksportu żywych zwierząt. Jeśli chodzi o prognozy krótkoterminowe, są one pesymistyczne dla mięsa owiec i kóz. Przewidywany jest spadek pogłowia w głównych krajach producenckich. Poruszona została również kwestia suszy, zapasów, cen oraz sytuacji hodowli. Większość delegacji wspomniała, że ceny spadają a wielu hodowców owiec znajduje się w trudnej sytuacji ze względu na wzrastające koszty produkcji.

Odnosząc się do sytuacji rynkowej, delegat z Hiszpanii zauważył, że wzrasta wymiana handlowa z krajami arabskimi, ale należy uważać na te kraje, ponieważ jest to eksport żywych zwierząt, co prowadzi do zagrożeń związanych z wirusami. Ponadto, popyt wzrasta, a konsumpcja w Europie jest w bardzo złym stanie, dlatego też należy wykorzystać możliwości, jakie daje nam eksport.
 

Jeśli chodzi o suszę, dodał on, że w Hiszpanii tworzy się już pustynia i sytuacja ta jest bardzo niepokojąca; w ciągu ostatnich lat ceny zbóż bardzo wzrosły, przez co wzrosły również ceny pasz. Delegat z Francji podkreślił, że w jego kraju uzyskuje się cenę hodowlaną 6,30 euro za kg mięsa. Jeśli chodzi o konsumpcję,  nie jest ona zadowalająca, a koszty produkcji są bardzo duże. System hodowli jest zagrożony i ze względu na koszty produkcji system ten może się załamać.

Przedstawiciel Irlandii podkreślił, że sytuacja rynkowa nie jest najlepsza, produkcja jest nieco wyższa niż w 2011 r., a jeśli chodzi o suszę, w Irlandii ona nie występuje, w zamian występują obfite opady i pola zostały zalane, tak więc również pojawiają się problemy z warunkami pogodowymi. Co do kosztów produkcji, również są bardzo wysokie i irlandzcy producenci obawiają się o swoją przyszłość. Należy zatem skupić się na zwiększeniu konsumpcji.

Przedstawiciel Wielkiej Brytanii dodał, że podobnie jak w Irlandii, w Wielkiej Brytanii konsumpcja również wzrosła dzięki promocji mięsa na rynku wewnętrznym. Podsumowując dyskusję, przewodniczący powiedział, że występuje znaczna presja cenowa. Trudno jest utrzymać aktywny sektor jeśli ceny nie pokrywają kosztów surowców i kosztów pracy. Obecnie wielu producentów zmuszanych jest do zaniechania produkcji ze względu na zbyt wysokie koszty produkcji.

Następnie, Pani Camelia Gyorffy poinformowała grupę o inicjatywie w sprawie kosztów produkcji. Komitety Copa-Cogeca zorganizowały posiedzenie ad hoc, na którym dyskutowano o kosztów pasz i po tym posiedzeniu zredagowany został plan działań. „Domagamy się, aby wysokie koszty były rozłożone na cały łańcuch cen, aby prowadzone były uczcie praktyki handlowe oraz aby przyjęto dobre praktyki. Jeśli chodzi o wahania cen na rynku pasz, musimy zastanowić się jak temu zaradzić”, podkreśliła Camelia.

Delegat z Holandii podzielił się z grupą specyficznym problemem obserwowanym obecnie w jego kraju: rząd holenderski potrzebuje więcej funduszy i dlatego wzrastają podatki-podatki i ubezpieczenia, które wpływają na dochód naszych rolników. W związku z tym hodowcy owiec w Holandii dlatego będą mieli dochody o 9% niższe w 2013 w porównaniu z bieżącym rokiem. Delegat z Czech zwrócił uwagę, że musimy pamiętać również o produkcji mleka i sera, a nie tylko o produkcji mięsa.

W kolejnej części spotkania poruszona została kwestia WPR po 2013 roku. Pan Przewodniczący poinformował grupę o tym, że Komisja nie zmieniła swoich propozycji ani wniosków ustawodawczych, natomiast pojawiło się wiele poprawek. Decyzja na temat budżetu nie została jeszcze podjęta, jednakże Komisarze oraz głowy państw i rządów przedstawili propozycje budżetowe i istnieje opcja obniżenia budżetu o 5-10%.
 

Pani Camelia poinformowała, że jeśli chodzi o budżet, to sam Komisarz potwierdził, że istnieje duże zagrożenie cięć budżetowych. Kluczowe poprawki, które odnoszą się zwłaszcza do sektora owiec są następujące: 1)niektórzy chcieli, aby świeże i mrożone mięso było uwzględnione w interwencji publicznej; 2)zasugerowano, aby sery z mięsa owczego lub koziego również były kwalifikowane do prywatnego przechowalnictwa; 3)niektórzy domagali się wprowadzenia nowej skali klasyfikacji tusz; 4) jeśli chodzi o płatności bezpośrednie i zazielenianie- niektórzy zażądali unijnego wykazu instrumentów który byłby udostępniony państwom członkowskim, a następnie państwa członkowskie mogłyby wybrać poszczególne instrumenty.

Na zakończenie omówiono kwestię identyfikacji elektronicznej. Camelia Gyorffy poinformowała grupę, że W Hiszpanii i Portugalii preferowano bolusy, a w Irlandii i  Wielkiej Brytanii, kolczyki na uszach. Natomiast kolczyki zostały uznane za bardziej korzystne, ponieważ są one tańsze. Pojawiają się oczywiście problemy związane ze złą jakością wykonania kolczyków. Poinformowała ona również grupę o tym, że zostanie wysłany list do Komisji, aby przypomnieć o problemach, z jakimi borykają się rolnicy w zakresie elektronicznej identyfikacji. W liście tym poprosimy, aby opracowano wytyczne przy udziale zainteresowanych stron; chcielibyśmy, aby system był wdrażany w lepszy sposób w UE.

Źródło: Krajowa Rada Izb Rolniczych,

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here