Spadek cen cukru pociągnął za sobą światowe ceny żywności

Advertisement

W związku ze spadkiem cen cukru, obniżyły się także światowe ceny żywności.

 

\"rolnictwo,

 

Indeks cen żywności FAO zmniejszył się w listopadzie do 171,3 pkt. wobec 172,6 pkt. w październiku. Jednocześnie jest to czwarty miesiąc z rzędu, w którym indeks cen żywności FAO zwiększył się w ujęciu rocznym (+10,4 proc. r/r w listopadzie wobec 9,1 proc. w październiku).

– Spadek indeksu w ujęciu miesięcznym wynikał z niższych cen 3 z 5 jego składowych: cukru (-8,9 proc. m/m), mięsa (-1,2 proc. m/m) oraz zbóż (-0,6 proc. m/m). W przeciwnym kierunku oddziaływał wzrost cen oleju roślinnego (+4,6 proc. oraz produktów mlecznych (+2,0 proc.) – wynika z analizy banku Credit Agricole.

W danych na szczególną uwagę zasługuje pierwszy od kwietnia br. spadek cen cukru. Zgodnie z komunikatem FAO wynikał on z lepszych od oczekiwań zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii, będącej jej największym producentem na świecie, a także osłabienia brazylijskiego reala względem dolara.

– Nieznaczny spadek indeksu cen żywności FAO w listopadzie nie zmienia naszego scenariusza, zgodnie z którym na początku br. nastąpiło trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.

Redakcja AgroNews, fot.pixabay.com

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics