Spadek światowego eksportu śruty sojowej

W pierwszych 8 miesiącach bieżącego sezonu 2012/2013 nastąpił dość duży spadek światowego eksportu śruty sojowej w porównaniu z analogicznym okresem w sezonie 2011/2012 –  – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

Według Oil World, od października 2012 r. do końca maja 2013 r. wywóz śruty sojowej z krajów należących do czołówki największych światowych eksporterów tego surowca (tj. z Argentyny, Brazylii, Stanów Zjednoczonych oraz Indii) osiągnął poziom 32,16 mln t. W porównaniu do tego samego okresu w sezonie wcześniejszym obniżył się o ponad 10%, czyli o blisko 4 mln t.

Najwięcej śruty sojowej wyeksportowała Argentyna. Szacuje się, że od października 2012 r. do końca maja 2013 r. wysłała za granicę 13,2 mln t surowca. Wynik ten jednak był aż o 23% niższy w porównaniu z tym samym okresem sezonu wcześniejszego. W maju br. eksport argentyńskiej śruty wyniósł 2,75 mln t, co oznacza najniższy poziom dla tego miesiąca odnotowany w ciągu ostatnich 3 lat. Strajki rolników i pracowników portowych będą utrudniać/hamować eksport surowca również w czerwcu.

\"\"

 

Drugim największym dostawcą śruty sojowej na rynek światowy w pierwszych 8 miesiącach bieżącego sezonu 2012/2013 były USA. W analizowanym okresie kraj ten wyeksportował ok. 8,1 mln t śruty wobec 6,0 mln t rok wcześniej. Pomimo coraz bardziej napiętego bilansu soi i śruty w tym kraju, eksport surowca z USA w ostatnich miesiącach utrzymywał się na stosunkowo wysokim poziomie. Utrzymaniu wysokiego popytu sprzyjały niewystarczające dostawy śruty z Argentyny i Brazylii.

Czytaj też:

Ostatnia szansa dla europejskiego rolnictwa

Globalna produkcja mleka wzrasta

Największym importerem śruty sojowej w okresie pierwszych 8 miesięcy sezonu 2012/2013 była Azja, gdzie trafiło ok. 12,5 mln t surowca wobec 12,7 mln t w analogicznych miesiącach w sezonie poprzednim.
 

Kraje unijne zaimportowały 11,9 mln t surowca od października 2012 r. do końca maja 2013 r.

W porównaniu z analogicznymi miesiącami w sezonie poprzednim wielkość ta była mniejsza o blisko 1/4 (3,5 mln t). W maju br. import śruty sojowej do Wspólnoty wyniósł 1,9 mln t wobec 2,3 mln t rok wcześniej. Mimo wzrostu unijnego importu samej soi (i jej przerobu), niedobór śruty sojowej oddziaływał w kierunku wzrostu jej cen.

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics