Okres spadków cen skupu mleka zatrzymał się. Niektóre mleczarnie zaczęły stopniowo te ceny podnosić. Widoczne jest natomiast bardzo duże zróżnicowanie cen skupu, które wynika z kondycji ekonomicznej danej spółdzielni czy prywatnego podmiotu skupowego. Ceny mieszczą się w widełkach 1,60-2,00 zł/litr mleka surowego. Te wyższe ceny płacą największe i najsilniejsze podmioty, które obecnie przechwytują dostawców z innych spółdzielni, gdzie ceny skupu są dużo niższe. Wyzwaniem dla wielu podmiotów są wysokie ceny gazu i energii, których zapłacenie zostawia mniejszy margines finansowy dla rolników. Dodatkowo sieci detaliczne wywierają ciągłą presję na ceny produktów mleczarskich.
Liczba stad spada
Trwa proces koncentracji, zarówno na poziomie produkcji mleka jak i jego przetwarzania. Od 2004 roku do dzisiaj liczba zarejestrowanych stad bydła mlecznego spadła z poziomu 751 tys. do 221,5 tys., to jest o 530 tys. Pomimo spadku liczby stad, ich rozdrobnienie jest ciągle duże. Większość stad liczy ciągle od 1 do 9 sztuk.
Koszty produkcji mleka
Koszty produkcji mleka w gospodarstwach oscylują wokół kwoty 1,80 zł/l i są zależne od technologii produkcji i źródeł pasz objętościowych. Wyzwaniem dla wielu gospodarstw mleczarskich jest GAEC związany z obowiązkowym odłogowaniem 4% powierzchni użytków rolnych, co odcina rolników od źródła paszy i zmusza ich do zakupu tych pasz z rynku. Na korzyść producentów mleka działają dopłaty w ramach ekoschematu „Dobrostan zwierząt.
Według statystyk przekazanych przez ARiMR w bieżącej kampanii wniosków obszarowych w ramach ekoschematu „dobrostan zwierząt”, złożono łącznie 9 419 wniosków, w tym:
- 6 157 na opasy
- 4 152 na krowy mleczne
- 760 na tuczniki
- 754 na lochy
- 602 na krowy mamki
- 142 na konie
- 73 na owce
- 14 na brojlery
- 14 na indyki
- 13 na kozy
Polska ma silną pozycję na rynku międzynarodowym. Wartość eksportu produktów mleczarskich w 2022 roku wyniosła 2,6 mld Euro, i był to trzeci wynik po mięsie drobiowym i papierosach, co daje dobre perspektywy dla rozwoju branży w przyszłości.
Źródło: WIR