Spadki cen skupu mleka wyhamowały. Co z kosztami produkcji?

Okres spadków cen skupu mleka zatrzymał się. Niektóre mleczarnie zaczęły stopniowo te ceny podnosić. Widoczne jest natomiast bardzo duże zróżnicowanie cen skupu, które wynika z kondycji ekonomicznej danej spółdzielni czy prywatnego podmiotu skupowego. Ceny mieszczą się w widełkach 1,60-2,00 zł/litr mleka surowego. Te wyższe ceny płacą największe i najsilniejsze podmioty, które obecnie przechwytują dostawców z innych spółdzielni, gdzie ceny skupu są dużo niższe. Wyzwaniem dla wielu podmiotów są wysokie ceny gazu i energii, których zapłacenie zostawia mniejszy margines finansowy dla rolników. Dodatkowo sieci detaliczne wywierają ciągłą presję na ceny produktów mleczarskich.

Spadki cen skupu mleka wyhamowały. Co z kosztami produkcji?

Liczba stad spada

Trwa proces koncentracji, zarówno na poziomie produkcji mleka jak i jego przetwarzania. Od 2004 roku do dzisiaj liczba zarejestrowanych stad bydła mlecznego spadła z poziomu 751 tys. do 221,5 tys., to jest o 530 tys. Pomimo spadku liczby stad, ich rozdrobnienie jest ciągle duże. Większość stad liczy ciągle od 1 do 9 sztuk.

Koszty produkcji mleka

Koszty produkcji mleka w gospodarstwach oscylują wokół kwoty 1,80 zł/l i są zależne od technologii produkcji i źródeł pasz objętościowych. Wyzwaniem dla wielu gospodarstw mleczarskich jest GAEC związany z obowiązkowym odłogowaniem 4% powierzchni użytków rolnych, co odcina rolników od źródła paszy i zmusza ich do zakupu tych pasz z rynku. Na korzyść producentów mleka działają dopłaty w ramach ekoschematu „Dobrostan zwierząt.

Według statystyk przekazanych przez ARiMR w bieżącej kampanii wniosków obszarowych w ramach ekoschematu „dobrostan zwierząt”, złożono łącznie 9 419 wniosków, w tym:

  • 6 157 na opasy
  • 4 152 na krowy mleczne
  • 760 na tuczniki
  • 754 na lochy
  • 602 na krowy mamki
  • 142 na konie
  • 73 na owce
  • 14 na brojlery
  • 14 na indyki
  • 13 na kozy

Polska ma silną pozycję na rynku międzynarodowym. Wartość eksportu produktów mleczarskich w 2022 roku wyniosła 2,6 mld Euro, i był to trzeci wynik po mięsie drobiowym i papierosach, co daje dobre perspektywy dla rozwoju branży w przyszłości.

Źródło: WIR

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics