W I połowie 2012 roku średnia cena reprezentacyjna wieprzowiny dla całej Unii kształtowała się na poziomie 160,44 euro za 100 kg, i była o 7,8% wyższa w stosunku do ceny z analogicznego okresu 2011 roku.
Okazuje się, że w omawianym czasie ceny wieprzowiny wzrosły we wszystkich krajach Wspólnoty. Największądynamikę wzrostu cen zanotowano w Polsce (+13,9%), na Słowacji (+13,5%),w Czechach (+13,0%), na Łotwie (+12,7%), w Belgii (+11,2%), na Węgrzech (+10,6%), w Austrii (+9,8%), w Szwecji (+9,8%), w Luksemburgu (+9,7%), na Cyprze (+9,5%), w Niemczech (+9,4%), w Holandii (+9,1%) oraz w Danii (+9,0%), najmniejszą zaś w Portugalii (+0,6%), w Hiszpanii (+2,4%), na Malcie (+3,5%) oraz we Francji (+4,6%).
W okresie styczeń-czerwiec br. średnia cena reprezentacyjna wieprzowiny w Polsce kształtowała się na poziomie 165,27 euro za 100 kg, i była o 0,3% wyższa od średniej ceny w Niemczech oraz o 13,1% wyższa od średniej ceny w Danii. Na początku lipca br. średnia cena reprezentacyjna wieprzowiny dla całej Wspólnoty nadal utrzymywała się na wysokim poziomie (około 168 euro za 100 kg), wykazując symptomy dalszego wzrostu. Według prognoz Komisji Europejskiej w III kwartale br. średnia cena reprezentacyjna wieprzowiny dla całej Unii osiągnie poziom 167,73 euro za 100 kg, natomiast w ostatnim kwartale br. Obniży się do 160,59 euro za 100 kg.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej i analiza własna, fot. sxc.hu