Firmy spożywcze zacierają ręce po wydaniu przez Komisję Europejską zgody na stosowanie w krajach Unii w produktach spożywczych i napojach stewii – naturalnego słodzika pochodzenia roślinnego z Ameryki Południowej. Dzięki stewii firmy będą mogły wprowadzić produkty z radykalnie obniżoną liczbą kalorii – donosi „Puls Biznesu”.
Ten słodki ekstrakt może uderzyć w rynek cukru i syntetycznych słodzików.
– Stewia jest nawet 300 razy słodsza niż cukier, a ponadto ma zero kalorii. Można się więc spodziewać, że stanie się konkurentem dla cukru oraz syntetycznych słodzików. Stewia świetnie wpisuje się w modę na zdrową żywność i tendencję do obniżania przez firmy spożywcze kaloryczności produktów – mówi cytowany przez gazetę Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródła: Puls Biznesu