Trwa kampania cukrownicza. Mimo że w tym roku przerób buraków rozpoczął się wyjątkowo wcześnie, ich polaryzacja jest na dobrym poziomie. Nie zabraknie także surowca – na południu Polski zapowiadają się rekordowe plony.
Kapania cukrownicza 2017/2018 w Südzucker Polska SA rozpoczęła się w tym roku 1. września. Jako pierwsza krojenie buraków zaczęła Cukrownia Cerekiew, a następnie kolejno: cukrownia Strzelin – 3 września, cukrownia Świdnica – 5 września, cukrownia Ropczyce – 7 września i cukrownia Strzyżów – 20 września. Przerób buraków najszybciej zakończą cukrownie na wschodzie: w Ropczycach i Strzyżowie. Z kolei w śląskich cukrowniach kampania potrawa do końca stycznia.
– Kampania w cukrowniach na Śląsku będzie prowadzona ponad 140-dni, w Ropczycach 120 dni, a w Strzyżowie 110 – wylicza w rozmowie z nami Magdalena Budzyńska, rzecznik Südzucker Polska SA.
Kampania bez zakłóceń
Póki co kampania w cukrowniach tej firmy przebiega pomyślnie i jest realizowana zgodnie z zakładanym planem. Pomimo wczesnego rozpoczęcia kampanii cukrowniczej plony buraków i polaryzacja są satysfakcjonujące.
– Plony niektórych plantatorów sięgają 80t/ha, a polaryzacja 17 proc., natomiast zanieczyszczenie buraków utrzymuje się na niskim poziomie – mówi Budzyńska.
Rekordowe zbiory na Śląsku
W niektórych lokalizacjach na Śląsku plony będą rekordowe, a na pozostałych obszarach na poziomie średniej wieloletniej. Wpływ na to miała oczywiście pogoda. W okresie wegetacji buraków rejon wschodni został dotknięty skutkami suszy, ale w pozostałych lokalizacjach warunki były średnie lub bardzo dobre.
Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com