System jakości wołowiny QMP uzyskał wsparcie z PROW

2 kwietnia w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja prasowa Tadeusza Nalewajka, podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Lucjana Zwolaka, zastępcy prezesa Agencji Rynku Rolnego oraz Jerzego Wierzbickiego, prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego z udziałem przedstawicieli mediów oraz innych przedstawicieli resortu rolnictwa, Agencji Rynku Rolnego, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, a także przedstawicieli świata nauki i branży mięsnej w Polsce.

\"\"
Od prawej strony: Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM; Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w MRiRW; Lucjan Zwolak, zastępca prezesa ARR; Małgorzata Białasiewicz (prowadząca konferencję).

Podczas konferencji przedstawiono informacje na temat prawnych podstaw wprowadzenia zmian w PROW na lata 2007-2013 i w krajowych aktach wykonawczych. Poinformowano o systemie jakości wołowiny QMP oraz o perspektywach rozwoju tego segmentu rynku wołowiny w Polsce.

System jakości wołowiny kulinarnej QMP uzyskał wsparcie finansowe z PROW na lata 2007-2013. To niezwykle ważny moment w rozwoju produkcji i sprzedaży segmentu wołowiny QMP w Polsce i bardzo konkretna finansowa zachęta dla producentów bydła oraz firm mięsnych. Walczyliśmy o to ponad trzy lata i tym samym osiągnęliśmy jeden z naszych celów strategicznych – podkreślił, Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Aby ułatwić szersze wprowadzenie wołowiny kulinarnej QMP na rynek w Polsce niezbędne jest wsparcie dla uczestników systemu QMP. Z tego powodu zostały przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęte na forum unijnym niezbędne działania. Na początku grudnia ubiegłego roku Komisja Europejska wyraziła zgodę na wpisanie systemu QMP do Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dotyczące zmiany PROW 2007-2013 m.in. w tym zakresie opublikowane zostało na początku marca br.
W tym samym czasie rozpoczęła się też procedura zmiany rozporządzeń wykonawczych dla działań: 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” oraz 133 „Działania informacyjne i promocyjne”, ponieważ to z tych właśnie działań będą mogli korzystać producenci wołowiny w Systemie QMP
– poinformował Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Redakcja AgroNews, fot. Biuro Prasowe MRiRW

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics