Cena skupu trzody chlewnej pozostaje na średnim poziomie około 7,67 zł/kg żywca. Pomimo braku surowca zakłady ubojowe nie oferują wyższych cen. Ta cena z kolei nie pozwala pokryć kosztów produkcji w cyklu otwartym, który w naszych warunkach dominuje.
Nieco lepszą sytuację mają rolnicy produkujący trzodę w cyklu zamkniętym, ponieważ koszt wyprodukowania własnego prosięcia i warchlaka są niższe od kosztów zakupu warchlaka z Danii czy Holandii. Dodatkowo te gospodarstwa otrzymują dotację w wysokości 80 zł/szt. Poniżej przedstawiamy kalkulację kosztów w oparciu o notowania WIR dla jednego i drugiego modelu produkcji.
Cykl zamknięty | Cykl otwarty | Tucz nakładczy | |
Całkowity koszt produkcji | 738,03 zł | 938,94 zł | |
Wartość sprzedaży | 886,65 zł | 883,93 zł | |
Dopłata | 80,0 zł | – zł | |
Wynik finansowy | 228,62 zł | – 55,01 zł | 60,0 zł |
Cykl zamknięty:
Koszty bezpośrednie (na 1 tucznika) | |
żywienie | 522,62 |
koszt inseminacji | 11,38 |
energia | 24,50 |
koszty usług weterynaryjnych | 80,00 |
remont stada | 5,33 |
koszty środków myjących i dezynfekcyjnych | 20,07 |
naprawy | 4,08 |
amortyzacja budynku | 16,67 |
amortyzacja urządzeń | 9,72 |
praca rolnika | 33,33 |
Razem koszty bezpośrednie | 727,70 |
Koszty pośrednie | 10,33 |
RAZEM KOSZTY | 738,03 |
Przychody | |
sprzedaż tuczników | 880,00 |
sprzedaż macior | 6,65 |
RAZEM SPRZEDAŻ | 886,65 |
WYNIK FINANSOWY | 148,62 |
WYNIK GOTÓWKOWY | 208,34 |
Doplata | 80,00 |
Razem z dopłatą | 228,62 |
Cykl otwarty:
Wyszczególnienie | Jednostka | Ilość | Cena | Wartość |
A) Koszty bezpośrednie | ||||
1. Zakup prosięcia | szt. | 1 | 220,29 | 226,90 |
Ubytki naturalne | % | 3 | ||
2. Pasza | ||||
Jęczmień z zakupu | dt | 2,5 | 121,65 | 304,13 |
Pszenica z zakupu | dt | 0,15 | 141,00 | 21,15 |
Konc.T Starter | dt | 0,03 | 385,14 | 11,55 |
Konc.T Grower | dt | 0,06 | 360,67 | 21,64 |
Konc.T Finiszer | dt | 0,18 | 350,47 | 63,08 |
Razem pasza z zakupu I | 2,92 | 421,55 | ||
3. Słoma | dt | 2 | 18,25 | 36,50 |
4. Woda | m3 | 0,64 | 7,26 | 4,65 |
5. Obsługa weterynaryjna | zł | 16,00 | ||
6. Praca ciągnika | h/szt. | 0,6 | 65,34 | 39,20 |
7. Koszt pracy ludzkiej | h/szt. | 4 | 19,70 | 78,80 |
Razem koszty bezpośrednie I | zł | 823,60 | ||
B) Koszty ogólnogospodarcze | ||||
Roczna obsada zwierząt | szt. | 400 | ||
Koszty ogólnogospodarcze bez amortyzacji | zł | 21,45 | ||
Amortyzacja budynków inwentarskich i wyposażenia | zł | 93,89 | ||
Amortyzacja ciągnika (w koszcie pracy ciągnika) |
zł | 8,58 | ||
Razem koszty ogólnogospodarcze | zł | 115,34 | ||
KOSZTY RAZEM I | zł | 938,94 | ||
Wartość produkcji | ||||
Produkt główny (netto) | kg | 110 | 7,51 | 826,10 |
Ryczałtowy zwrot VAT | % | 7 | 0,53 | 57,83 |
Cena brutto | zł/kg | 8,04 | ||
Jednostkowy koszt prod. I | zł/kg | 8,54 | ||
Suma przychodów | zł | 883,93 | ||
Wynik ekonomiczny I | zł | -55,01 |
Tendencja spadku pogłowia nieco wyhamowała, jednak ciągle spora część producentów w Polsce oraz w innych krajach europejskich rezygnuje z produkcji.
Zestawienie ARIMR
Według danych ARiMR, pogłowie trzody chlewnej w Polsce wyniosło na początku lipca br. 9,72 mln sztuk,w porównaniu do 10,14 mln z początku roku. O ile w pierwszym kwartale liczba świń zmniejszyła się o 3,5%, to drugi kwartał przyniósł znaczne wyhamowanie tej dynamiki: do 0,6%. W ostatnim kwartale ubyło w Polsce 61 271 świń.
w sztukach |
Zmiana % |
Udział % województwa | ||
Województwa | 31.03.2022 | 05.07.2022 | ||
dolnośląskie | 140 939 | 163 559 | 16,05 % | 2% |
kujawsko-pomorskie | 1 083 329 | 1 042 994 | -3,72% | 11% |
lubelskie | 423 655 | 411 702 | -2,82% | 4% |
lubuskie | 175 107 | 165 649 | -5,40% | 2% |
łódzkie | 1 005 311 | 1 013 505 | 0,82% | 10% |
małopolskie | 135 425 | 123 334 | -8,93% | 1% |
mazowieckie | 1 311 474 | 1 381 089 | 5,31% | 14% |
opolskie | 421 464 | 406 483 | -3,55% | 4% |
podkarpackie | 121 352 | 112 687 | -7,14% | 1% |
podlaskie | 360 103 | 356 871 | -0,90% | 4% |
pomorskie | 646 647 | 653 701 | 1,09% | 7% |
śląskie | 238 447 | 229 540 | -3,74% | 2% |
świętokrzyskie | 215 550 | 205 996 | -4,43% | 2% |
warmińsko-mazurskie | 572 867 | 603 796 | 5,40% | 6% |
wielkopolskie | 2 506 698 | 2 420 676 | -3,43% | 25% |
zachodniopomorskie | 428 370 | 433 855 | 1,29% | 4% |
RAZEM | 9 786 738 | 9 725 467 | -0,63% | 100% |
Wyjątkiem jest Hiszpania, gdzie praktycznie cały sektor zorganizowany jest w formie tuczy nakładczych i produkcja wieprzowiny tam rośnie. Jak donosi Farmer, pogłowie spada w Niemczech oraz Danii. Największa duńska firma ubojowa ogłosiła, że będzie musiała zwolnić część załogi w dwóch zakładach, ze względu na niższą podaż tuczników do uboju. Brak oczekiwanych zwyżek cen skupu może wynikać z bariery popytu. Szczególnie w Polsce, gdzie inflacja jest bardzo wysoka, a spodziewamy się jeszcze wyższych cen energii, gazu i węgla, dochód dyspozycyjnych konsumentów jest coraz niższy i ludzie zaczynają oszczędzać na żywności. Zakłady mięsne, jako branża energochłonna ponoszą również coraz wyższe koszty, w związku z czym, nie są w stanie płacić więcej za żywiec.
Kolejne zagrożenie płynie ze strony gastronomii. Podwyżki cen prądu dla tego sektora powodują zamykanie się wielu punktów gastronomicznych, ponieważ restauratorzy nie są w stanie przenieść tych kosztów na klientów.
Źródło: WIR, Andrzej Przepióra, Aleksander Poznański
A czemu w cyklu zamkniętym nie są liczone takie koszty jak słoma itp. jak w otwartym, trochę wyborcza analiza, mająca pewnie pokazać jak to teraz dobrze jest gospodarstwom rodzinnym.