Sytuacja w trzodzie chlewnej ciągle zła – kalkulacja kosztów produkcji

Cena skupu trzody chlewnej pozostaje na średnim poziomie około 7,67 zł/kg żywca. Pomimo braku surowca zakłady ubojowe nie oferują wyższych cen. Ta cena z kolei nie pozwala pokryć kosztów produkcji w cyklu otwartym, który w naszych warunkach dominuje.

Sytuacja w trzodzie chlewnej ciągle zła - kalkulacja kosztów
Sytuacja w trzodzie chlewnej ciągle zła – kalkulacja kosztów

Nieco lepszą sytuację mają rolnicy produkujący trzodę w cyklu zamkniętym, ponieważ koszt wyprodukowania własnego prosięcia i warchlaka są niższe od kosztów zakupu warchlaka z Danii czy Holandii. Dodatkowo te gospodarstwa otrzymują dotację w wysokości 80 zł/szt. Poniżej przedstawiamy kalkulację kosztów w oparciu o notowania WIR dla jednego i drugiego modelu produkcji.

  Cykl zamknięty Cykl otwarty Tucz nakładczy
Całkowity koszt produkcji                     738,03 zł     938,94 zł  
Wartość sprzedaży   886,65 zł       883,93 zł  
Dopłata                       80,0 zł          –   zł  
Wynik finansowy                     228,62 zł – 55,01 zł       60,0 zł

 

Cykl zamknięty:

Koszty bezpośrednie (na 1 tucznika)
żywienie 522,62
koszt inseminacji 11,38
energia 24,50
koszty usług weterynaryjnych 80,00
remont stada 5,33
koszty środków myjących i dezynfekcyjnych 20,07
naprawy 4,08
amortyzacja budynku 16,67
amortyzacja urządzeń 9,72
praca rolnika 33,33
Razem koszty bezpośrednie 727,70
Koszty pośrednie 10,33
RAZEM KOSZTY 738,03
Przychody
sprzedaż tuczników 880,00
sprzedaż macior 6,65
RAZEM SPRZEDAŻ 886,65
WYNIK FINANSOWY 148,62
WYNIK GOTÓWKOWY 208,34
Doplata 80,00
Razem z dopłatą 228,62

 

Cykl otwarty:

Wyszczególnienie Jednostka Ilość Cena Wartość
A) Koszty bezpośrednie        
1. Zakup prosięcia szt. 1 220,29 226,90
Ubytki naturalne % 3    
2. Pasza        
Jęczmień z zakupu dt 2,5 121,65 304,13
Pszenica z zakupu dt 0,15 141,00 21,15
Konc.T Starter dt 0,03 385,14 11,55
Konc.T Grower dt 0,06 360,67 21,64
Konc.T Finiszer dt 0,18 350,47 63,08
Razem pasza z zakupu I   2,92   421,55
3. Słoma dt 2 18,25 36,50
4. Woda m3 0,64 7,26 4,65
5. Obsługa weterynaryjna     16,00
6. Praca ciągnika h/szt. 0,6 65,34 39,20
7. Koszt pracy ludzkiej h/szt. 4 19,70 78,80
Razem koszty bezpośrednie I     823,60
B) Koszty ogólnogospodarcze        
Roczna obsada zwierząt szt. 400    
Koszty ogólnogospodarcze bez amortyzacji     21,45
Amortyzacja budynków inwentarskich i wyposażenia     93,89
Amortyzacja ciągnika
(w koszcie pracy ciągnika)
    8,58
Razem koszty ogólnogospodarcze     115,34
KOSZTY RAZEM I     938,94
Wartość produkcji        
Produkt główny (netto) kg 110 7,51 826,10
Ryczałtowy zwrot VAT % 7 0,53 57,83
Cena brutto zł/kg     8,04
Jednostkowy koszt prod. I zł/kg     8,54
Suma przychodów     883,93
Wynik ekonomiczny I     -55,01

Tendencja spadku pogłowia nieco wyhamowała, jednak ciągle spora część producentów w Polsce oraz w innych krajach europejskich rezygnuje z produkcji.

Zestawienie ARIMR

Według danych ARiMR, pogłowie trzody chlewnej w Polsce wyniosło na początku lipca br. 9,72 mln sztuk,w porównaniu do 10,14 mln z początku roku. O ile w pierwszym kwartale liczba świń zmniejszyła się o 3,5%, to drugi kwartał przyniósł znaczne wyhamowanie tej dynamiki: do 0,6%.  W ostatnim kwartale ubyło w Polsce 61 271 świń.

w sztukach  

Zmiana %

Udział % województwa
Województwa 31.03.2022 05.07.2022
dolnośląskie 140 939 163 559 16,05 % 2%
kujawsko-pomorskie 1 083 329 1 042 994 -3,72% 11%
lubelskie 423 655 411 702 -2,82% 4%
lubuskie 175 107 165 649 -5,40% 2%
łódzkie 1 005 311 1 013 505 0,82% 10%
małopolskie 135 425 123 334 -8,93% 1%
mazowieckie 1 311 474 1 381 089 5,31% 14%
opolskie 421 464 406 483 -3,55% 4%
podkarpackie 121 352 112 687 -7,14% 1%
podlaskie 360 103 356 871 -0,90% 4%
pomorskie 646 647 653 701 1,09% 7%
śląskie 238 447 229 540 -3,74% 2%
świętokrzyskie 215 550 205 996 -4,43% 2%
warmińsko-mazurskie 572 867 603 796 5,40% 6%
wielkopolskie 2 506 698 2 420 676 -3,43% 25%
zachodniopomorskie 428 370 433 855 1,29% 4%
RAZEM 9 786 738 9 725 467 -0,63% 100%

Wyjątkiem jest Hiszpania, gdzie praktycznie cały sektor zorganizowany jest w formie tuczy nakładczych i produkcja wieprzowiny tam rośnie. Jak donosi Farmer, pogłowie spada w Niemczech oraz Danii. Największa duńska firma ubojowa ogłosiła, że będzie musiała zwolnić część załogi w dwóch zakładach, ze względu na niższą podaż tuczników do uboju. Brak oczekiwanych zwyżek cen skupu może wynikać z bariery popytu. Szczególnie w Polsce, gdzie inflacja jest bardzo wysoka, a spodziewamy się jeszcze wyższych cen energii, gazu i węgla, dochód dyspozycyjnych konsumentów jest coraz niższy i ludzie zaczynają oszczędzać na żywności. Zakłady mięsne, jako branża energochłonna ponoszą również coraz wyższe koszty, w związku z czym, nie są w stanie płacić więcej za żywiec.

Trzoda chlewna: ceny w skupach rosną

Kolejne zagrożenie płynie ze strony gastronomii. Podwyżki cen prądu dla tego sektora powodują zamykanie się wielu punktów gastronomicznych, ponieważ restauratorzy nie są w stanie przenieść tych kosztów na klientów.

Źródło: WIR, Andrzej Przepióra, Aleksander Poznański

Zostaw komentarz

  1. A czemu w cyklu zamkniętym nie są liczone takie koszty jak słoma itp. jak w otwartym, trochę wyborcza analiza, mająca pewnie pokazać jak to teraz dobrze jest gospodarstwom rodzinnym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics