Tajwan: brakuje jaj dla konsumentów i restauracji

Na tajwańskim rynku podaż jaj jest niższa niż zgłaszany popyt ze strony konsumentów i sektora HoReCa. Jednocześnie rosną ich ceny na rynku wewnętrznym.

Tajwan: brakuje jaj dla konsumentów i restauracji
Tajwan: brakuje jaj dla konsumentów i restauracji

Istnieją obawy o niedobór jaj przed ważnym Festiwalem Wiosny. Szacuje się, że dzienne zapotrzebowanie na jaja na Tajwanie to 22 miliony sztuk, a aktualnie dostarczane jest 18 milionów jaj. Na braki jaj uskarżają się konsumenci zaopatrujący się w sieciach detalicznych, jak i restauratorzy. Głównymi przyczynami obecnej sytuacji są: HPAI, rosnące ceny surowców i materiałów stosowanych w produkcji oraz najważniejszy powód – stawianie polityki Partii na pierwszym  miejscu – „nakaz zamrożenia cen” wydany przez tajwańskie władze naruszył mechanizmy rynkowe, w efekcie braki zysków zmusiły część hodowców do rezygnacji z produkcji.

Tajwan jest jednym z największych odbiorców unijnych produktów jajecznych. W okresie styczeń – listopad 2021 roku wywóz produktów sektora jaj z krajów UE na rynek Tajwanu wyniósł 7,4 tys. ton i wzrósł o 6,1 proc. w porównaniu do takiego samego okresu roku poprzedniego – wynika z analiz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Źródło: KIPDiP

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Coraz bliżej wypłaty rent wdowich z KRUS – pierwsze świadczenia już 7 lipca

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS) rozpatrzyła już blisko połowę wniosków o tzw. rentę wdowią. Do 11 czerwca 2025 r. wpłynęło aż 121 351 wniosków,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics