Tajwan: brakuje jaj dla konsumentów i restauracji

Na tajwańskim rynku podaż jaj jest niższa niż zgłaszany popyt ze strony konsumentów i sektora HoReCa. Jednocześnie rosną ich ceny na rynku wewnętrznym.

Tajwan: brakuje jaj dla konsumentów i restauracji
Tajwan: brakuje jaj dla konsumentów i restauracji

Istnieją obawy o niedobór jaj przed ważnym Festiwalem Wiosny. Szacuje się, że dzienne zapotrzebowanie na jaja na Tajwanie to 22 miliony sztuk, a aktualnie dostarczane jest 18 milionów jaj. Na braki jaj uskarżają się konsumenci zaopatrujący się w sieciach detalicznych, jak i restauratorzy. Głównymi przyczynami obecnej sytuacji są: HPAI, rosnące ceny surowców i materiałów stosowanych w produkcji oraz najważniejszy powód – stawianie polityki Partii na pierwszym  miejscu – „nakaz zamrożenia cen” wydany przez tajwańskie władze naruszył mechanizmy rynkowe, w efekcie braki zysków zmusiły część hodowców do rezygnacji z produkcji.

Tajwan jest jednym z największych odbiorców unijnych produktów jajecznych. W okresie styczeń – listopad 2021 roku wywóz produktów sektora jaj z krajów UE na rynek Tajwanu wyniósł 7,4 tys. ton i wzrósł o 6,1 proc. w porównaniu do takiego samego okresu roku poprzedniego – wynika z analiz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Źródło: KIPDiP

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zaniedbane, brudne i wychudzone! Gospodarzowi odebrano 7 koni

66-latek odpowie za znęcanie się nad zwierzętami. Mężczyzna na terenie swojego gospodarstwa utrzymywał konie, które były zaniedbane, brudne i wychudzone. Na miejscu interweniowali lekarze...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics