Tak dobrze nie było od lat. Rekordowe przychody branży mleczarskiej

W I połowie 2017 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka były o prawie 25 proc. wyższe niż w ub. r. i wyniosły 16,5 mld zł. Oznacza to, że osiągnięty w I połowie roku przychód był rekordowy.

\"\"

Obserwowana w I połowie 2017 r. dobra koniunktura na światowym rynku przetworów mleczarskich oraz zwiększony wolumen przerobu mleka pozytywnie wpłynęły na wyniki finansowe branży mleczarskiej w Polsce.

– Według danych Pont-Info, w I połowie 2017 r przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka, zatrudniających co najmniej 10 osób, wobec analogicznego okresu przed rokiem  zwiększyły się o 24,9 proc. do 16,5 mld zł. Oznacza to, że osiągnięty w bieżącym roku przychód w I połowie roku był rekordowy w historii – wyjaśniają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Czynniki wpływające na wzrost przychodów zakładów mlecznych

Zwiększone przychody są przede wszystkim efektem wyższych cen uzyskiwanych za sprzedawane produkty.

– W I połowie br. średnie ceny zbytu masła w blokach były o 63 proc. wyższe niż w I połowie ub.r. Notowany przeciętny poziom cen serów Edam w tym okresie był o 39 proc. wyższy, a serów Gouda o 38 proc. Odtłuszczone mleko w proszku było średnio sprzedawane po cenach o 13 proc. wyższych niż w I połowie 2016 r. Droższe, od kilku do kilkunastu procent, były też produkty płynne, takie jak mleko spożywcze, śmietana,  czy jogurty – wyjaśnia BGŻ BNP Paribas.

Kolejnym czynnikiem, który oddziaływał na wzrost przychodów branży był również zwiększony przerób mleka.

Wg GUS, w I połowie 2017 r. do skupu trafiło o 3,7 proc. mleka więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Większy skup mleka w połączeniu z wyższym cenami płaconymi producentom mleka za surowiec spowodowały wzrost kosztów działalności. W I połowie br. były one o 22,4 proc. większe niż przed rokiem i wyniosły 15,9 mld zł.

Mniejsza dynamika wzrostu kosztów niż przychodów przełożyła się na większą zyskowność przedsiębiorstw. Zysk brutto wyniósł 575 mln zł  wobec 202 mln zł w I połowie 2016 r., a na poziomie netto 502 mln zł, tj. o 326 mln zł więcej niż w I połowie ub.r.

Wyższą rentowność w pierwszej połowie roku, zakłady mleczarskie po raz ostatni odnotowały w 2010 r.

Inwestycje w maszyny i budynki

Lepsza koniunktura w mleczarstwie skłoniła przedsiębiorstwa do zwiększenia działalności inwestycyjnej. W I połowie 2017 r. wartość nakładów inwestycyjnych wyniosła 521 mln zł, tj. o 38 proc. więcej niż w I połowie 2016 r.

Przedsiębiorstwa inwestowały przede wszystkim w zakup maszyn i urządzeń technicznych, a także w budynki i budowle.

Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE