W UE w ostatnich kilku tygodniach bardzo silnie wzrastają ceny trzody chlewnej i są już na poziomie najwyższym od ponad 11 lat – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Według danych Komisji Europejskiej w czterech pierwszych tygodniach sierpnia cena referencyjna trzody chlewnej w UE-27 wzrosła prawie o 8%. W czwartym tygodniu sierpnia (20-26.08) wyniosła 1,83 EUR/100 kg, co w przeliczeniu na naszą walutę dawało 7,46 zł/kg (cena netto za wagę poubojową, klasy E i S).
Ostatnio wyższy poziom cen notowano w UE (wówczas UE-15) w kwietniu 2001 roku. Obecne ceny są aż o 18% wyższe niż przed rokiem i o 16% wyższe niż przeciętne w tym tygodniu w poprzednich pięciu latach.
Sierpień jest tradycyjnie miesiącem rosnących cen trzody chlewnej, jednak tegoroczne podwyżki są zaskakująco szybkie. Takiego wzrostu jak w pierwszych czterech tygodniach sierpnia nie notowano od lat – przynajmniej od początku 2009 roku.
W analizowanym okresie wyjątkowo szybko rosły ceny w Niemczech, które są największym unijnym producentem. Przez cztery tygodnie wzrost wyniósł ponad 13%. Podobne tempo podwyżek notowano również w Holandii, Austrii i Luksemburgu. Tylko nieznacznie mniej (11%) urosły ceny w Belgii.
W Polsce wzrost cen był wolniejszy. Według danych KE cena referencyjna wyrażona w euro zwiększyła się o 8%, a wyrażona w złotym o niecałe 6%. Przyczyną tak dużych podwyżek cen w Niemczech może być wyraźny spadek dostaw żywca do zakładów ubojowych.
W pierwszym półroczu po raz pierwszy od siedmiu lat wystąpiła sytuacja, że uboje trzody chlewnej u naszych zachodnich sąsiadów były niższe niż rok wcześniej. Co więcej, producenci i eksporterzy donoszą również o dużym popycie na unijną wieprzowinę na Białorusi i Ukrainie. Być może wpływ na ceny miało również przystąpienie Rosji do Światowej Organizacji Handlu (WTO) i łatwiejszy eksport w tym kierunku.
W eksporcie pomaga słaby kurs euro wobec dolara amerykańskiego i innych ważnych walut – dzięki temu unijna wieprzowina jest konkurencyjna cenowo na rynkach światowych. W obecnej chwili trudno powiedzieć czy ceny trzody w UE mogą przez dłuższy czas utrzymywać się na tak wysokim poziomie.
W chwili obecnej wiele scenariuszy wydaje się prawdopodobnych. My skłaniamy się lekko w kierunku scenariusza niewielkich obniżek cen trzody w UE na jesieni i dalszych, być może nawet większych niż tegoroczne, podwyżkach w przyszłym roku. Jak zwykle bardzo wiele będzie zależało od trudnych do przewidzenia kursów walutowych.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej, www.bgz.pl,