Technologie uprawy grochu siewnego

Groch zajmuje wśród roślin strączkowych dominującą pozycję uprawianych roślin w Polsce. Jako cenna roślina wysokobiałkowa charakteryzuje się bardzo dużą różnorodnością odmian i ich przydatnością co do kierunku uprawy (jadalne, na paszę, jako suche nasiona,i na zielonkę).

Cechy te są coraz bardziej zauważalne przez rolników i daje się zauważyć pewną tendencje wzrostową powierzchni  uprawy grochu.

Na uwagę zasługuje przy tym istotny postęp biologiczny, jaki nastąpił w uprawie grochu. Jego miarą jest przede wszystkim ponad 50% wzrost średniego plonu. Oprócz niewątpliwych zalet  groch posiada także cechy ujemne;należą do nich głównie dość wysoka skłonność do wylegania, nierównomierne  dojrzewanie strąków i nie zawsze wysoki plon nasion.

Zarejestrowane odmiany,a jest ich 43,różnią się wieloma cechami, a główny ich podział dotyczy wymagań glebowych. Na gleby lżejsze nadają się następujące  odmiany; Fidelia, Roch, Grapis, Wiato, KOS i Milwa. Natomiast na gleby kompleksu pszennego poleca się odmiany Agra, Ramrod, Brutus, Zekon, Diadem, Krezus. Na glebach kompleksu pszennego należy stosować umiarkowane nawożenie mineralne, szczegółnie w stosunku do azotu,natomiast trzeba zastosować  odpowiednią walkę z chorobami szkodnikami.

W nisko- i średnionakładowej technologii uprawy należy zastosować około 40-50kg/ha fosforu, 80-90kg/ha potasui i 30kg/ha azotu Natomiast w technologii wysokonakładowej zaleca się zastosować 80 kg/ha fosforu, 140kg/ha potasu, 50-60kg/ha azotu. Nowoczesna ochrona roślin strączkowych,w tym grochu  polega na wykorzystaniu wszystkich dostępnych metod i sposobów zwalczania chorób i szkodników, włączając w to agrotechnikę,dobór odpornych odmian, glebę oraz metody chemiczne i biologiczne w celu skutecznego, bezpiecznego i opłacalnego ograniczenia chorób szkodników do poziomu, poniżej którego nie wyrządza on szkód.

Groch może być uprawiany na plantacjach jednogatunkowych, ale w Polsce bardzo popularnym sposobem uprawy są mieszanki z innymi gatunkami roślin strączkowych lub ze zbożami (owies, jęczmień). Zaletą tego typu upraw jest ich większa wierność plonowania w porównaniu z zasiewami czystymi. Przy wyborze odmian do komponowania mieszanek należy wziąćpod uwagę wymagania glebowe odmian grochu, a także gatunkówi odmian zboż. Odmiany wchodzące w skład mieszanki powinień cechować zbliżony termin dojrzewania i mała podatność na wyleganie.Gleba powinna być przygotowana bardzo starannie, wysiew nasion dokonuje się w 3 dekadzie kwietnia siewnikiem rzędowym, przyjmując za optymalną obsadę 100 nasion na 1m2. Zbiór dokonuje się po wcześniejszej desykacji w terminie do 31 lipca.

Źródło: Henryk Huma, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.modr.pl, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE