Tendencje na rynku żywnościowym

W maju 2014 r., w porównaniu z poprzednim miesiącem, ceny żywności i napojów bezalkoholowych obniżyły się o 0,4%, w tym żywności o 0,5%, przy spadku łącznych cen towarów i usług konsumpcyjnych o 0,1%. Najbardziej zmalały ceny warzyw (o 6,7%) i cukru (o 2,1%)- podaje Krystyna Świetlik i Paweł Wyrzykowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

 

\"\"

 

O spadku cen warzyw zadecydowała znacząca redukcja cen ogórków (o 34,0%), pomidorów (o 32,0%) i sałaty (o 21,0%). Nieco mniej niż w kwietniu br. konsumenci płacili za ryż (o 0,6%), ryby i owoce morza (o 0,2%) oraz artykuły mleczarskie (o 0,1%, w tym jogurty o 0,3%, a sery dojrzewające o 0,2%). Droższe niż w poprzednim miesiącu były natomiast owoce (o 2,0%, w tym cytrusowe o 6,7%), mąka (o 1,6%), margaryny (o 1,5%), oleje roślinne (o 0,6%) oraz mięso wieprzowe (o 0,9%), i wołowe (o 0,4%), przy stabilizacji cen drobiu.

Ceny makaronów, pieczywa i napojów bezalkoholowych wzrosły po 0,3%, a twarogów, jaj i masła po 0,2%. W maju 2014 r. ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych były o 0,8% niższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. Cukier potaniał o 30,0%, warzywa o 8,6%, jaja o 7,0%, a tłuszcze wieprzowe o 4,3%. Ceny mięsa surowego obniżyły się o 1,7%, w tym drobiowego o 3,4%, przy spadku cen wołowiny o 0,7% i wieprzowiny o 0,3%. Nieco mniej niż przed rokiem konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 1,0%) i owoce (o 0,8%, w tym za owoce cytrusowe o 7,7% mniej, a za banany o 6,0% więcej, przy podobnych cenach jabłek).

Ceny pozostałych grup żywności wykazywały tendencję wzrostową. Wydatnie zwiększyły się ceny masła (o 7,6%) i artykułów mleczarskich (o 5,8%, w tym mleka spożywczego pitnego i serów dojrzewających po 7,5%). Wzrost cen makaronów wyniósł 1,5%, a wędlin 1,3%. Nieznacznie wzrosły ceny ryb i owoców morza (0,2%) oraz pieczywa (o 0,1%). Obniżyły się ceny napojów bezalkoholowych (o 0,6%), w tym kawy o 2,9%, wód mineralnych o 0,9% i soków owocowych o 0,2%, przy wzroście cen herbaty o 1,2% i soków owocowo-warzywnych o 1,1%. Wzrost średniego poziomu cen żywności i napojów bezalkoholowych w okresie styczeń-maj 2014 r., w porównaniu z analogicznym okresem 2013 r. wyniósł 0,8%, w tym żywności 0,9% i był wyższy od stopy inflacji (0,5%).

Bardziej niż żywność podrożały napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe (o 3,7%), towary i usługi związane z użytkowaniem mieszkania i nośnikami energii (o 2,2%, przy czym ceny nośników energii obniżyły się o 0,2%), towarów i usług związanych z rekreacją i kulturą oraz usług w zakresie restauracji i hoteli (po 1,6%). Spadły ceny odzieży i obuwia (o 4,6%), towarów i usług związanych z edukacją (o 6,2%), łącznością (o 2,9%) oraz transportem (o 1,6%). Spośród artykułów żywnościowych najbardziej podrożały w tym okresie artykuły mleczarskie (o 5,9%, w tym mleko pitne i sery dojrzewające po 7,9%) i warzywa (o 4,2%, w tym ziemniaki o 38,7%). Wzrost średniego poziomu cen masła wyniósł 8,8%, a mleka pitnego i serów dojrzewających po ok. 8,5%.

Przeciętne ceny owoców podniosły się o 1,6%, wędlin i makaronów po 1,2%, a ryb i owoców morza o 0,8%. Obniżyły się natomiast ceny cukru (o 24,5%), jaj (o 10,1%), tłuszczów wieprzowych (o 4,0%), ryżu (o 2,7%), olejów roślinnych (o 1,7%), mięsa surowego (o 1,3%), mąki (o 1,1%), margaryn (o 0,5%) i pieczywa (o 0,2%). Niskiej dynamice cen żywności i napojów bezalkoholowych w okresie pięciu miesięcy br. towarzyszyła znacząca poprawa sytuacji dochodowej ludności. W maju br. przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw było nominalnie o 4,8% wyższe, a w okresie styczeń-maj br. o 4,3% wyższe niż w analogicznych okresach 2013 r.

Przeciętna miesięczna emerytura i renta z pozarolniczego systemu ubezpieczeń społecznych zwiększyła się odpowiednio o 3,9% i 4,1%. Wzrosła siła nabywcza płac i emerytur pracowniczych mierzona możliwością kupna większości artykułów żywnościowych, w tym zwłaszcza mięsa i przetworów mięsnych, jaj, pieczywa i produktów zbożowych, ryb, tłuszczów roślinnych i wieprzowych, owoców cytrusowych, cukru, dżemów, marmolad i wyrobów cukierniczych. Mniej za przeciętną płacę i emeryturę można było nabyć masła, produktów mleczarskich, niektórych warzyw i ziemniaków. Wzrost realnych dochodów ludności, pozytywne zjawiska na rynku pracy, wyhamowanie dynamiki wzrostu cen żywności i poprawa nastrojów konsumenckich wsparta rosnącym poczuciem stabilności finansowej przyczyniły się do ożywienia krajowego popytu na żywność.

W maju 2014 r. sprzedaż detaliczna żywności, napojów i wyrobów tytoniowych, w cenach stałych, zrealizowana przez przedsiębiorstwa handlowe i niehandlowe o liczbie pracujących powyżej 9 osób była o 2,8% większa niż w maju 2013 r., a w okresie styczeń-maj br. o 3,5% większa niż rok wcześniej. Można przypuszczać, że tendencja ta będzie kontynuowana. Spodziewany wzrost aktywności gospodarczej i wynagrodzeń oraz poprawiające się nastroje konsumentów powinny przełożyć się na wzrost konsumpcji. Przewidywane zwiększenie tegorocznej produkcji roślinnej i zwierzęcej w rolnictwie będzie czynnikiem hamującym tempo drożenia żywności w II półroczu br. Wiele wskazuje na to, że w 2014 r. nastąpi odwrócenie, obserwowanej w latach 2009-2013, spadkowej tendencji popytu na żywność.

Z badań budżetów gospodarstw domowych wynika, że w 2014 r. przeciętne miesięczne wydatki na żywność w przeliczeniu na 1 osobę w gospodarstwach domowych ogółem były realnie o 1,1% mniejsze niż w 2013 r. i o 4,0% mniejsze w porównaniu z 2008 rokiem. W I półroczu minionego roku, w porównaniu z I półroczem 2013 r., popyt gospodarstw domowych na żywność, mierzony realną wartością wydatków, obniżył się o 2,1%, a w II półroczu 2013 r. ukształtował się na poziomie zbliżonym do notowanego rok wcześniej.

Oszacowanie zmian w spożyciu ilościowym poszczególnych grup żywności jest utrudnione z uwagi na zmianę klasyfikacji produktów i nieporównywalność danych za 2013 r. z danymi za lata wcześniejsze. Wprowadzenie nowej klasyfikacji uniemożliwia identyfikację poziomu całkowitej konsumpcji artykułów mleczarskich oraz ryb i przetworów rybnych, bowiem spożycie części tych produktów jest ujmowane tylko wartościowo. IERiGŻ-PIB szacuje, że w 2013 r. w gospodarstwach domowych spadło spożycie wszystkich podstawowych grup żywności, z wyjątkiem ryb i przetworów rybnych oraz owoców i wyrobów cukierniczych.

Obniżyła się przeciętna miesięczna konsumpcja: pieczywa i produktów zbożowych o 1,5%; mięsa i przetworów mięsnych o 2,6%, w tym mięsa wieprzowego o 0,8% a drobiowego o 0,7%, przy stabilizacji spożycia wołowiny; mleka i przetworów mlecznych o 0,8%, w tym serów o 0,1%; jaj o 1,9%; tłuszczów jadalnych ogółem o 3,8%, w tym margaryn o 4,3%, olejów roślinnych o 2,2%, tłuszczów zwierzęcych wieprzowych o około 15,0%, przy stabilizacji spożycia masła; warzyw i przetworów warzywnych o 4,8%, w tym ziemniaków o 7,4%. W 2013 r. konsumpcja ryb i przetworów rybnych była taka sama, a owoców i przetworów owocowych o około 1,0% większa niż w roku poprzednim.

Nieznacznie, bo o 0,5% wzrosło całkowite spożycie cukru, dżemów, miodu, czekolady, wyrobów cukierniczych i lodów, przy czym spożycie cukru spadło o 0,8%, podczas gdy pozostałych artykułów wykazywało tendencję wzrostową. Według metodologii Eurostat-u w maju 2014 r. w UE-28 inflacja w ujęciu rocznym wyniosła 0,6%, w strefie euro 0,5%, a w Polsce 0,3%. Niższe niż przed rokiem ceny owoców i warzyw spowodowały, że ogólny poziom cen żywności i napojów bezalkoholowych w UE-28 był o 0,6% niższy niż w maju 2013 r. W Polsce w tym okresie żywność i napoje bezalkoholowe potaniały o 0,7%.

Czytaj także:
Co drożeje, a co tanieje na rynku warzyw?
Obniżka cen na rynku wieprzowiny
Na przestrzeni lat drób coraz popularniejszy!

Ceny żywności i napojów bezalkoholowych najbardziej obniżyły się w Chorwacji (o 4,1%), Rumunii (o 3,2%), Grecji (3,1%), Portugalii (2,3%) i Bułgarii (2,1%). Największy ich wzrost odnotowano natomiast w Czechach (o 2,4%), Austrii (o 1,8%) i Luksemburgu (o 1,1%). Spadek cen dotyczył głównie warzyw (o 7,5%), owoców (o 4,4%), olejów i tłuszczów (o 1,3%), cukru i wyrobów cukierniczych (o 0,4%) oraz chleba i produktów zbożowych (o 0,3%). Zwyżkowały natomiast ceny mleka, serów i jaj (o 3,3%), ryb i owoców morza (o 1,2%) oraz mięsa (o 0,6%).

Według FAO w maju 2014 r., w porównaniu z poprzednim miesiącem, światowe ceny żywności obniżyły się o 1,2%, głównie za sprawą potanienia produktów mleczarskich (o 5,0%). Ceny produktów mleczarskich obniżyły się trzeci miesiąc z rzędu, co było związane ze wzrostem produkcji, w szczególności w Nowej Zelandii. Ceny olejów roślinnych spadły o 1,9%, o czym zadecydował wzrost produkcji olejów palmowych w Azji Południowo- -Wschodniej, duży przerób soi w Ameryce Południowej, prognozy obfitych zbiorów soi w sezonie 2014/15, a także spadek cen olejów rzepakowych związany z rekordowymi prognozami zbiorów rzepaku w UE.

Potaniały także artykuły zbożowe (o 1,2%). Wzrost natomiast ceny cukru (o 3,7%), może mieć związek ze spodziewanym deficytem produkcji w sezonie 2014/2015 i obawami o skutki wpływu prądu El Nino na pogodę. W niewielkim stopniu podrożały artykuły mięsne (o 0,2%). W maju 2014 r., przeciętny poziom światowych cen żywności był o 3,2% niższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Zadecydował o tym spadek cen artykułów zbożowych o 12,9% i mleczarskich o 5,7%. Wzrosły natomiast ceny artykułów mięsnych (o 5,1%), cukru (o 3,7%), oraz olejów roślinnych (o 0,5%). Były one jednak wyższe o 1% niż średnio w latach 2002-2004. 

Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics