Trudny rok dla upraw wielkoobszarowych – spadek plonów pszenicy i rzepaku

W związku z tym, że żniwa w południowej Europie już trwają, a w większości państw członkowskich warunki pogodowe powinny być korzystne, Copa i Cogeca przedstawiły w Brukseli swoje skonsolidowane prognozy dotyczące zbiorów zbóż i roślin oleistych.

Zgodnie ze wstępnymi prognozami organizacji rolniczych rok 2020 będzie rokiem mieszanym, zwłaszcza w odniesieniu do pszenicy i rzepaku, w przypadku których spodziewa się znacznego spadku produkcji.

Produkcji pszenicy – spadek rzędu 11,5%

Całkowita produkcja zbóż w UE-28 powinna osiągnąć średnią z ostatnich pięciu lat,
tj. 305 mln ton. Oczekuje się jednak znacznie niższego poziomu produkcji pszenicy –
spadek rzędu 11,5% – ze względu na podwójny efekt niższego areału (-3,5%) oraz
niskich plonów zarówno pszenicy zwyczajnej jak i pszenicy durum (-8,3%). W
okresie siewu jesiennego wystąpiły znaczne opady. Dlatego siew odmian ozimych
(np. pszenicy) został odroczony z korzyścią dla odmian jarych (np. jęczmień, owiec i
kukurydza). Spodziewany spadek plonów wynika głównie z kiepskich warunków
siewu, niedoboru wody od początku wiosny i powiązanych ataków owadów
przenoszących wirusy. Nikogo nie dziwi, że odbija się to na rosnących kosztach
produkcji, zwłaszcza środków ochrony roślin do walki z atakami szkodników.
Jean-François Isambert, przewodniczący grupy roboczej „Zboża”, skomentował:
„Mimo że są to dopiero wstępne szacunki i nie ma jeszcze pewności co do wysokości
plonów, bardzo niepokoi nas wpływ spadku produkcji pszenicy – wraz z
perspektywą poważnej globalnej recesji – na dochody producentów zbóż w roku
gospodarczym 2020/2021”.

Całkowita produkcja roślin oleistych nie przekroczy 30 mln ton

Całkowita produkcja roślin oleistych w UE-28 prawdopodobnie nadal będzie się
zmniejszać i nie przekroczy 30 mln ton. Spadek ten jest związany z ograniczeniem
areału rzepaku o 4,5% w wyniku suszy, która dotknęła pewne kraje lub nadmiernych
opadów w momencie siewu jesiennego, wraz ze wzmożoną presją chorób i
szkodników w momencie, gdy ograniczono dostępność środków do walki z nimi.
Plony takie jak w roku 2019 r. oznaczają zmniejszenie produkcji rzepaku w UE-28
do 16,3 mln ton.

Producenci rzepaku zmagają się z odpornymi szkodnikami i chorobami

Pedro Gallardo, przewodniczący grupy roboczej „Rośliny oleiste i białkowe”,
stwierdził, że ten rekordowo niski poziom produkcji może być związany z europejską
polityką dotyczącą rzepaku, uprawianą od kilku lat: „Nałożono pułapy na biopaliwa, ignorując wpływ tej decyzji na współprodukcję białek, ograniczając
naszą konsumpcję i tolerując „wylesianie za granicą” wynikające z importu.
Producenci rzepaku zmagają się m.in. z chorobami i szkodnikami, które okazały
się wyjątkowo odporne w tym roku. Ze względu na niezdolność władz europejskich
i krajowych do odnowienia zatwierdzeń wielu środków ochrony roślin oraz brak
skutecznych narzędzi alternatywnych, takich jak nowe techniki selekcji
genomowej, europejskim rolnikom coraz trudniej jest produkować rzepak oleisty.”

Bóbr – sojusznik w retencjonowaniu wody i nawadnianiu gruntów!

Ten spadek powierzchni upraw, jeśli się utrzyma, może zwiększyć konieczność
importowania wysokobiałkowych surowców do produkcji paszy, co jest całkowicie sprzeczne z ambicjami deklarowanymi przez Komisję dotyczącymi rozwoju produkcji białek w Europie. Znaczne ograniczenie areału stanowi również zagrożenie dla rentowności pszczelarstwa w niektórych regionach.

Wzrost upraw roślin wysokobiałkowych

Nieznacznie zwiększa się powierzchnia upraw soi i słonecznika, odpowiednio o 1,4% i 1,5%, co pokrywa zmniejszenie powierzchni upraw rzepaku, gdyż są to uprawy jare. Produkcja ziarna słonecznika i soi ma zwiększyć się o 1,9%.
W sektorze roślin wysokobiałkowych doszło do 6%-owego wzrostu siewu – z
1,582 mln ha na 1,674 mln ha. Jest jeszcze zbyt wcześnie, by przedstawić prognozy
dotyczące zbiorów. Zdaniem Pedro Gallardo: „Wzrost ten wynika z zaniechania
upraw ozimych, wzrostu popytu na białka roślinne – w tym z produkcji ekologicznej – oraz zmiany nawyków żywieniowych”.

Źródło: Copa Cogeca

 

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics