Truskawki, maliny i porzeczki pod lupą naukowców

Truskawki, maliny i czarna porzeczka trafiły pod lupę europejskich naukowców. Badają oni procesy fizjologiczne decydujące o wielkości i jakości tych popularnych owoców. Wszystko po to, aby w Europie można było je hodować nawet w trudnych warunkach klimatycznych.

 

\"rolnictwo,

W gospodarstwie Państwa Adamiaków w Kucharach-Skotnikach (pow. płoński) z hektara zbierane jest nawet 15 ton owoców czarnej porzeczki.

 

W Europie owoce jagodowe – jak truskawki, maliny i porzeczki – cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Zwłaszcza w ostatnich latach popyt na nie, poza głównym sezonem produkcji, znacznie wzrósł. Europejska produkcja nie jest w stanie zaspokoić rosnącego popytu, dlatego rynek opiera się także na imporcie tych owoców z krajów rozwijających się.

GoodBerry – lepsza jakość owoców


Do działania wkraczają więc europejscy naukowcy, którzy poszukują nowych narzędzi i technik upraw roślin jagodowych. Takie właśnie zadanie postawili sobie badacze skupieni wokół międzynarodowego projektu "GoodBerry", realizowanego w ramach programu Horyzont 2020. Naukowcy chcą, aby pomimo różnych – czasem niekorzystnych – warunków uprawy tych roślin w różnych regionach Europy (np. zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperatury czy niedostatecznej ilości światła dziennego) można było uzyskiwać wysokiej jakości owoce.

INHORT też bada truskawki, maliny i porzeczki


W pracach uczestniczy też zespół z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach (INHORT), koordynowany przez dr Agnieszkę Masny. "

– Głęboka analiza wpływu interakcji genetyczno-środowiskowych na procesy związane ze wzrostem, rozwojem oraz plonowaniem i jakością owoców truskawki, maliny i porzeczki czarnej przyczyni się do lepszej adaptacji roślin jagodowych do warunków zmieniającego się klimatu – wyjaśnia PAP dr Masny.

Badania naukowców: jak uzyskać lepszą jakość truskawki, maliny i czarnej porzeczki


Co robią naukowcy? W 2016 roku przeprowadzili badania polowe: z sześcioma odmianami truskawki, pięcioma odmianami malin i dziesięcioma czarnej porzeczki. Zebrane latem owoce poddawane są ocenie sensorycznej oraz analizie składu chemicznego: zawartości suchej masy, cukrów, kwasów, minerałów, fenoli, wartości odżywczej i antyoksydacyjnej. Z owoców przeznaczonych do analiz pobierane są jednocześnie próbki do badań molekularnych. Czynności te wykonywane są w tym samym czasie i według identycznej metodyki przez partnerów projektu.

Naukowcy systematycznie obserwują też cechy poszczególnych odmian, takie jak: wzrost i rozwój roślin, kwitnienie i wydawany plon, zawiązywanie i rozwój pąków kwiatowych, wchodzenie roślin w spoczynek zimowy i zakończenie tego spoczynku.

W przypadku truskawki co 10 dni (począwszy od połowy lipca do połowy listopada) oceniany jest wygląd rozwijających się truskawek. Przeprowadzana jest także ocena mikroskopowa fazy inicjacji pąków kwiatowych u odmian pochodzących z różnych rejonów Unii Europejskiej i powszechnie tam uprawianych. Jednocześnie z ocenianych roślin pobiera się także do badań molekularnych tkankę młodych, w pełni wykształconych liści i stożków wzrostu z pąkami kwiatowymi. Naukowcy zapowiadają, że badania będą kontynuowane w kolejnych sezonach wegetacyjnych.

Jak tłumaczy dr Masny, poznanie mechanizmów procesów fizjologicznych, które mają decydujący wpływ na wielkość i jakość owoców, pozwoli tymi procesami sterować. To z kolei sprawi, że produkcja owoców stanie się bardziej elastyczna.

Dr Masny zaznacza, że w projekcie nie są przewidywane badania nad genetyczną modyfikacją roślin.

– Prowadzone są natomiast badania molekularne, pozwalające na: określenie udziału i stopnia aktywności (ekspresji) poszczególnych genów w procesach fizjologicznych, związanych z inicjacją pąków kwiatowych, a także wchodzeniem roślin w spoczynek bezwzględny i jego przełamywaniem – mówi dr Masny.


W projekcie "GoodBerry" udział bierze 19 partnerów z Europy, Chin i Chile. Komisja Europejska na jego realizację przeznaczyła ponad 4,8 mln euro. Koordynatorem projektu jest dr Sonia Osorio z Uniwersytetu w Maladze.

Redakcja AgroNews, fot. Danuta Adamiak

Źródło: Nauka w Polsce PAP

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,878ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Lewica proponuje 1 mld zł rocznie na dopłaty do ubezpieczeń upraw i zwierząt

Lewica przygotowała projekt nowelizacji ustawy, w której proponuje aby co roku na dopłaty do ubezpieczeń upraw i zwierząt przeznaczano 1 mld zł. Rolnictwo, a szczególnie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE