Trzeci słoweński ser w unijnym rejestrze ChNP

W dniu 21 sierpnia 2012 r. w Dzienniku Urzędowym UE  ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 753/2012 z dnia  14. sierpnia bieżącego roku wpisujące do rejestru  Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Bovški sir" – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA.

Jest to ser twardy, pełnotłusty, wytwarzany z surowego  mleka owczego autochtonicznej rasy owiec z Bovec, które  można również zmieszać z mlekiem krowim lub kozim,  przyjmując, że nie stanowią one więcej niż 20% całkowitej  ilości mleka. Produkcja tego słoweńskiego sera ogranicza  się do okresu laktacji zwierząt, który zbiega się z sezonem  wegetacyjnym łąk, na których wypasa się stada. 

Podstawowa dawka pokarmowa w okresie laktacji składa  się głównie z zielonki, do której można dodać także siano  lub kiszonkę. Podstawowa dawka pokarmowa musi  stanowić co najmniej 75 % masy suchej, którą zawiera  dzienna dawka pokarmowa. Ser ma kształt kręgów o średnicy 20–26 cm, wysokości 8–12 cm. Ich  masa to 2,5–4,5 kg.

Powierzchnia sera jest twarda, gładka i płaska, o barwie od szarobrązowej  do jasnobeżowej. Bok jest lekko wypukły, a krawędzie lekko zaokrąglone. Wewnątrz ser jest zbity,  elastyczny i zwarty, łatwo się łamie na kawałki o kształcie muszli, nie krusząc się. Ma jednolitą  szarobeżową barwę, kilka rozmieszczonych równomiernie dziur wielkości ziaren soczewicy lub,  gdzieniegdzie, małe dziurki i pęknięcia. Konsystencja serów dłużej dojrzewających jest bardziej  zbita i bardziej krucha. Minimalna zawartość suchej masy to 60%, a tłuszczu 45%.

Ser charakteryzuje się, pełnym, mocnym i lekko pikantnym smakiem i zapachem. Smak i zapach  sera są łagodniejsze, jeżeli dodano do niego mleka krowiego lub owczego. 

Granicę obszaru produkcji mleka przeznaczonego do wytwarzania sera „Bovški sir” stanowi  na północy i na zachodzie linia biegnąca wzdłuż granicy z Włochami, od Mali Mangart i Veliki  Mangart do przejścia granicznego Učja. "Bovški sir" jest trzecim serem ze Słowenii, wpisanym do  unijnego rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia. Dotychczas status ten otrzymały sery "Tolminc"  i "Nanoški sir".

Rozporządzenie Komisji (UE) nr 753/2012 wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego  opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.  

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: FAMMU/FAPA
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Techniczne odmiany rzepaku

Uprawa rzepaku staje się coraz bardziej techniczna. Odmiany także. Integrowana ochrona przed szkodnikami wykorzystuje różne metody, których zadaniem jest minimalizacja strat spowodowanych przez ich...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics