UE: Liczba gospodarstw zajmujących się produkcją jaj rośnie!

W maju 2014 roku Komisja Europejska opublikowała dane dotyczące liczby gospodarstw utrzymujących kury nioski oraz średniej liczby niosek w poszczególnych systemach utrzymywania. Zgodnie z artykułem 31 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj, każde z państw członkowskich zobowiązane jest przed 1 kwietnia danego roku powiadomić Komisję o liczbie miejsc produkcji z podziałem na metody chowu, w tym o maksymalnej pojemności zakładu pod względem liczby ptaków przebywających w nim jednocześnie.

 

\"\"

 

Z zestawień KE wynika, że w Unii Europejskiej w 2013 roku utrzymywane było 380,5 miliona kur niosek, z czego 57,4% w klatkach wzbogaconych, 12,2% na wolnym wybiegu, 26,4% na ściółce oraz 3,8% w systemie ekologicznym. Niewielki procent nadal przypadał na klatki niewzbogacone (0,2%).  Odnotowano niewielki wzrost liczby kur utrzymywanych w systemach alternatywnych na poziomie +0,2% w porównaniu do roku 2012 (w 2013 roku 42,4% kur chowanych w systemach alternatywnych).

W poszczególnych krajach dominują różne typy utrzymywania i tak największy procent kur w systemie ekologicznym utrzymywany był w Danii (19,4%), Szwecji (11,7%), Austrii (9,7%), Luksemburgu (9,0%) oraz Niemczech (8,9%). W systemie ściółkowym utrzymywana jest ponad połowa kur w Luksemburgu (87,5%), Austrii (68,3%), Holandii (63,6%), Niemczech (63,2%), Szwecji (63,1%) i Słowenii (51,6%).

System wolnowybiegowy dominuje w Wielkiej Brytanii (47,5%) oraz Irlandii (40,1%). Nadal w większości krajów kury utrzymywane były przede wszystkim w systemie klatkowym, najwięcej w Łotwie (95,5%), Portugalii (93,5%), Hiszpanii (92,9%) oraz Estonii (90,8%).

W Polsce blisko 87,4% kur utrzymywanych było w systemie klatkowym, prawie 10,4% na ściółce, 2,0% na wolnym wybiegu oraz 0,2% w systemie ekologicznym.

Czytaj także:
Polskie produkty z wizytą w Chinach!
Ukraina chce współpracy w sprawie wieprzowiny!
Sawicki chce podbić azjatycki rynek wieprzowiny

Produkcją jaj spożywczych w 2013 roku w krajach członkowskich zajmowało się 22 202 gospodarstw, z czego najwięcej gospodarstw preferowało produkcję jaj w systemie wolnowybiegowym (35,4%) oraz ściółkowym (33,3%). W klatkach utrzymywano kury w 18,4% gospodarstw, a systemem ekologicznym zajmowało się 12,5% producentów jaj spożywczych. 

W porównaniu do roku 2012 odnotowano wzrost o 2,3% liczby gospodarstw zajmujących się produkcją jaj spożywczych przy czym najwięcej przybyło gospodarstw z systemem wolnowybiegowym (+4,8%) oraz ściółkowym (+4,0%). Zmniejszyła się liczba gospodarstw utrzymujących kury w klatkach o 3,1% jak również w systemie ekologicznym o około 0,5%.

Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wzrost populacji wilków zagraża gospodarstwom. MKiŚ stawia sprawę jasno

"Polska posiadając dobrze funkcjonujący system zarządzania i ochrony nie jest zainteresowana zmianą statusu ochronnego wilka w Konwencji Berneńskiej i wstrzyma się od głosu podczas...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics