W odpowiedzi na apel branży związany ze zniesieniem ceł i kontyngentów na produkty rolne z Ukrainy sekretarz stanu Janusz Kowalski spotkał się z przedstawicielami organizacji zrzeszonych w Zespole ds. Drobiarstwa Porozumienia Rolniczych Zrzeszeń i Organizacji Drobiarskich. Przedstawiciele sektora wskazali na najważniejsze bieżące wyzwania, z którymi zmaga się branża.
Cła i kontyngenty na mięso drobiowe i jaja
Uczestnicy spotkania poruszyli kwestię odpowiedniej ochrony celnej w związku ze zwiększonym napływem do Polski produktów rolnych z Ukrainy, w tym mięsa drobiowego i jaj.
Przedstawiciele sektora wyrazili sprzeciw wobec proponowanego przez Komisję Europejską przedłużenia na kolejny rok zwolnienia z ceł i kontyngentów na przywóz mięsa drobiowego i jaj z Ukrainy, do momentu spełnienia przez producentów z Ukrainy wymagań Unii Europejskiej związanych z bezpieczeństwem żywności i jakością określoną przez standardy produkcyjne.
Kontrola jakości i ułatwienie eksportu
Rozmówcy omówili sprawę kontroli jakości żywności przywożonej na terytorium UE z Ukrainy. Ponadto branża zwróciła się z propozycją wystąpienia do Komisji Europejskiej z wnioskiem o pilne wdrożenie rozwiązań ułatwiających eksport produktów z Ukrainy do krajów potrzebujących. Zdaniem branży tego typu mechanizm pozwoliłby na zapewnienie produktów żywnościowych osobom głodującym, np. w niektórych państwach afrykańskich, jednocześnie nie zaburzając rynku UE.
Ceny pasz
Poruszono również sprawę wysokich cen pasz dla drobiu, które zdaniem branży nie znajdują uzasadnienia w świetle obecnych kosztów ich produkcji.
Stanowisko ministerstwa
Wiceminister Janusz Kowalski zgodził się ze zdaniem branży drobiarskiej w kwestii zagrożeń dla branży drobiarskiej związanych ze zwiększonym napływem mięsa drobiowego i jaj z Ukrainy i
Sekretarz stanu opowiedział się za zdecydowanymi działaniami na rzecz nieprzedłużenia zwolnienia z ceł i kontyngentów na przywóz mięsa drobiowego i jaj z Ukrainy.
Wiceminister podkreślał, że niespełnianie wymagań UE związanych z bezpieczeństwem żywności i jakością przez producentów z państw, z których pochodzi import, prowadzi do nierównych warunków konkurencji.
Sekretarz stanu Janusz Kowalski w porozumieniu z branżą ustalił, że zostanie sporządzona analiza dotycząca skutków importu z Ukrainy mięsa drobiowego i jaj, którą MRiRW przekaże do dalszych prac nad stanowiskiem Rządu. Zostanie ono przedstawione na forum Unii Europejskiej.
Uczestnicy spotkania
W spotkaniu wzięli udział zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski oraz dyrektorzy Departamentów MRiRW.
Organizacje zrzeszone w Zespole ds. Drobiarstwa Porozumienia Rolniczych Zrzeszeń i Organizacji Drobiarskich reprezentowali:
- Dariusz Goszczyński – prezes zarządu, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza;
- Paweł Podstawka – przewodniczący, Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj;
- Stefan Chrzanowski – dyrektor biura, Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu „POLDRÓB”;
- Andrzej Danielak – prezes, Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu;
- Piotr Lisiecki – prezes zarządu, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz;
- Wiesław Różański – prezes zarządu, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI);
- Jarosław Krzyżanowski – wiceprezes zarządu, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI);
- Małgorzata Jawid – starszy specjalista, Krajowa Rada Izb Rolniczych;
- Anna Próchnicka-Przekopiak, prokurent, Nasz Drób Sp z o. o.;
- dr Sławomir Jarka, Stowarzyszenie Innowatorów Wsi.
Źródło i fot.: MRiRW