Komisja Europejska szacuje, że unijna kampania cukrownicza w sezonie 2016/17 (październik/wrzesień) zakończy się dużo lepszym wynikiem niż poprzednia. Z najnowszej krótkoterminowej prognozy Komisji wynika, że areał buraków cukrowych w krajach unijnych wzrośnie o 6 proc., a więc o 96 tys. ha. Oznacza to, że producenci zbiorą buraki z 1,576 mln ha.
Komisja ocenia, że średnie plonowanie będzie na poziomie 72,77 t/ha, czyli o 9 proc. więcej w skali roku. Z kolei uzysk z ha będzie o 2 proc. wyższy w porównaniu do średniej pięcioletniej.
– Dzięki temu dynamicznie wzrosną zbiory buraków cukrowych, które w sezonie 2016/17 prognozowane są na 114,67 mln ton, czyli o 16% więcej w skali roku. Wobec średniej pięcioletniej wolumen zbiorów jest jednak niższy o 1 proc. – komentują analitycy FAMMU/FAPA.
Unijna prognoza zakłada normalne warunki pogodowe. Ale, jak podkreśla FAMMU/FAPA, obecny, bardzo wczesny stan zasiewów buraków cukrowych utrudnia ocenę kampanii.
Więcej cukru
Komisja Europejska prognozuje, że unijna produkcja cukru w sezonie 2016/17 wzrośnie dynamicznie, o 18 proc. do 17,6 mln ton w porównaniu do poprzedniej kampanii. Jednocześnie spadnie spożycie cukru. Jak przewiduje Komisja, obniży się ono o 2 proc. do 19,4 mln ton.
Czytaj także:
Jak chronić uprawę buraków cukrowych przed chwastami? Porady eksperta
Analitycy FAMMU/FAPA informują, że na bioetanol ma zostać przetworzone 1,5 mln ton cukru, a więc o 100 tys. ton więcej niż w poprzednim okresie.,
Unia ocenia zapasy końcowe na 1,8 mln ton, czyli o 400 tys. ton więcej niż przed rokiem. To jednak dalej dość niski poziom. Eksport i import mają być stabilne.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/David Wright
Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie KE