Średnia cena sprzedaży brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w lipcu br. wyniosła 192,7 EUR/100 kg i była o 1% wyższa niż przed miesiącem i o 2% wyższa niż w przed rokiem – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA.
W porównaniu ze średnią z lat 2007-11 kurczęta podrożały o 7%. W lipcu najwyższy miesięczny wzrost cen kurcząt miał miejsce w Czechach, Szwecji (+7%) i w Bułgarii (+4%), a największy spadek zanotowano w Portugalii (-5%).
W Polsce kurczęta podrożały o 1% do 148,6 EUR/100 kg i były ponownie najtańsze w całym ugrupowaniu (77% średniej ceny unijnej), przed bułgarskimi i litewskimi (odpowiednio 78% i 81% średniej UE). Najwięcej za kurczęta płacono w Finlandii, Szwecji i na Cyprze (252-256 EUR/100 kg). W pierwszym tygodniu sierpnia kurczęta potaniały średnio w UE o 0,2% wobec ostatniego tygodnia lipca do 197,7 EUR/100 kg.
Największą dynamikę spadku cen zaobserwowano w Polsce (-5% do 143,9 EUR/100 kg). Na utrzymywanie się cen kurcząt w UE na stabilnym i stosunkowo wysokim poziomie wpływa rosnący eksport i stabilny popyt wewnętrzny.
Unijny eksport drobiu na rynki krajów trzecich wzrośnie w tym roku prawdopodobnie o 14% do 1,47 mln ton, stymulowany globalnym popytem. Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do maja br. państwa członkowskie UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich 555,4 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu – o ok. 6% więcej niż przed rokiem.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: FAMMU/FAPA