Sekcja Hereford działająca przy Polskim Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego podczas sesji wyjazdowej 28 sierpnia w Bieniaszach w woj. warmińsko-mazurskim podjęła Uchwałę rekomendującą hodowcom rasy Hereford minimalny poziom cen sprzedaży bydła przeznaczonego do dalszej hodowli.
Uchwała jest rekomendacją i ma stanowić punkt odniesienia dla hodowców w sytuacji znacznego wzrostu popytu na bydło tej rasy. W spotkaniu wzieło udział 30 hodowców z całej Polski od pionierów hodowli Hereford do "młodych" hodowców widzących w tej dziedzinie dobrą szansę na podniesienie efektywności swoich gospodarstw. Uchwała została podjęta jednogłośnie.
Czytaj także:
PZHIPBM powołuje Pierwszą Sekcję Rasową Bydła Mięsnego
Szczególnie w negocjacjach z tzw. „pośrednikami” hodowca poddawany był często presji cenowej z uwagi na jego słaby dostęp do informacji rynkowej. Każdy hodowca podejmuje oczywiście swoje indywidualne decyzje handlowe, ale istotną jest dla niego informacja o cenie, za jaką sprzedają swoje sztuki hodowlane inni hodowcy. Ważnym czynnikiem wpływającym na cenę bydła hodowlanego jest oczywiście fakt czy dane stado znajduje się pod oceną zootechnika, z PZHiPBM. Rekomendowane ceny odzwierciedlają wzrost kosztów hodowli związanych między innymi z ograniczonym przez suszę dostępem do paszy letniej i zimowej.
I tak uchwalono następujące minimalne ceny netto na:
- Odsadki HH ( byczki ) w wieku 7/8 miesięcy 12 zł/kg
- Jałówki HH do zacielenia 5000 zł za sztukę
- Jałówki cielne HH 3- 5 miesiąc 8 500 zł za sztukę
- Buhaje rozpłodowe HH 10 000 zł za sztukę.
Hereford to dominująca na świecie rasa bydła mięsnego będąca doskonałym źródłem pozyskania wołowiny kulinarnej najwyższej jakości.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Steve p2008