Ustalono minimalne ceny bydła rasy Hereford

Sekcja Hereford działająca przy Polskim Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego podczas sesji  wyjazdowej 28 sierpnia w Bieniaszach w woj. warmińsko-mazurskim podjęła Uchwałę rekomendującą hodowcom rasy Hereford minimalny poziom cen sprzedaży bydła przeznaczonego do dalszej hodowli.

 

\"rolnictwo,

 

Uchwała jest rekomendacją i ma stanowić punkt odniesienia dla hodowców w sytuacji znacznego wzrostu popytu na bydło tej rasy. W spotkaniu wzieło udział 30 hodowców z całej Polski od pionierów hodowli Hereford do "młodych" hodowców widzących w tej dziedzinie dobrą szansę na podniesienie efektywności swoich gospodarstw. Uchwała została podjęta jednogłośnie.

Czytaj także:
PZHIPBM powołuje Pierwszą Sekcję Rasową Bydła Mięsnego

Szczególnie w negocjacjach z tzw. „pośrednikami” hodowca poddawany był często presji cenowej z uwagi na jego słaby dostęp do informacji rynkowej. Każdy hodowca podejmuje oczywiście swoje indywidualne decyzje handlowe, ale istotną jest dla niego informacja o cenie, za jaką sprzedają swoje sztuki hodowlane inni hodowcy. Ważnym czynnikiem wpływającym na cenę bydła hodowlanego jest oczywiście fakt czy dane stado znajduje się pod oceną zootechnika, z PZHiPBM. Rekomendowane ceny odzwierciedlają wzrost kosztów hodowli związanych między innymi z ograniczonym przez suszę dostępem do paszy letniej i zimowej.

I tak uchwalono następujące minimalne ceny netto na:

  • Odsadki HH ( byczki ) w wieku 7/8 miesięcy 12 zł/kg
  • Jałówki HH do zacielenia 5000 zł za sztukę
  • Jałówki cielne HH 3- 5 miesiąc 8 500 zł za sztukę
  • Buhaje rozpłodowe HH 10 000 zł za sztukę.

Hereford to dominująca na świecie rasa bydła mięsnego będąca doskonałym źródłem pozyskania wołowiny kulinarnej najwyższej jakości.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Steve p2008

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Koreańczycy kupują polską szynkę… w USA. Polska branża mięsna wraca do gry na rynku azjatyckim

Po 10 latach nieobecności polska branża mięsna ponownie zaznacza swoją obecność na rynku Korei Południowej. Obecnie dziesięć polskich zakładów uzyskało zezwolenie na eksport mięsa...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics