Uważajmy na ryby podawane w restauracji

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ryb poddanych obróbce cieplnej (np. smażonych, grillowanych i gotowanych) w 23 punktach gastronomicznych.

Uważajmy na ryby podawane w restauracji
Uważajmy na ryby podawane w restauracji

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 28 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 30 partiach. Ze względu na wykrycie DNA innego gatunku ryby zakwestionowano 1 partię (3%).

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 70 partii, z czego w 49 stwierdzono nieprawidłowości (70%). Dotyczyły one:

  • Podmiany asortymentowej (flądrę zastąpiono gładzicą).
  • Braku podania nazwy opisowej środka spożywczego uwzględniającej zastosowaną obróbkę cieplną.
  • Braku wskazania składu składników złożonych (np. chrzanu, ćwikły, sosu).
  • Pominięcia w karcie menu formy elementu kulinarnego ryby (np. dzwonka, tusza, filet).
  • Braku podania w miejscu sprzedaży (ani w żaden inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu) wykazu składników stosowanych do produkcji wraz z wyróżnieniem alergenów.

Źródło: IJHARS

Advertisement
Advertisement

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Oprysk z dokładnością do centymetra. Innowacyjne rozwiązanie od John Deere

Rosnące ceny środków ochrony roślin, coraz surowsze wymagania środowiskowe i brak wykwalifikowanej siły roboczej powodują, że rolnicy coraz częściej szukają rozwiązań, które pozwolą im...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics