W ostatnim kwartale ubyło w Polsce 61 271 świń!

Liczba stad trzody chlewnej zmniejszyła się o kolejne 7% w stosunku do marca 2022 r. Już blisko 90% świń hodowanych jest w 20% największych stad. Średnia wielkość stada wzrosła do 158 świń.

Liczba zarejestrowanych stad trzody chlewnej w Polsce wynosi 61,5 tys. – wynika z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) z 5 lipca 2022 r. Oznacza to aż 4,6 tys. (-7%) mniej stad niż 3 miesiące temu. W drugim kwartale dziennie ubywało 51 stad, podobnie jak między styczniem a marcem.

Liczba gospodarstw hodujących świnie nieprzerwanie spada od kilku lat

Jednak proces gwałtownie przyspieszył w ostatnich 3 latach. Powody są ciągle te same – brak opłacalności produkcji i zagrożenia związane z rozprzestrzenianiem się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF). W czerwcu Główny Inspektorat Weterynarii potwierdził pierwsze w tym roku ogniska ASF. Do 17 lipca było ich siedem: (wielkopolskie – 3 ogniska, dolnośląskie – 2, lubuskie – 1, warmińsko-mazurskie – 1).

Wyhamowuje dynamika spadków pogłowia

Według danych ARiMR, pogłowie trzody chlewnej w Polsce wyniosło na początku lipca br. 9,72 mln sztuk, w porównaniu do 10,14 mln z początku roku. O ile w pierwszym kwartale liczba świń zmniejszyła się o 3,5%, to drugi kwartał przyniósł znaczne wyhamowanie tej dynamiki: do 0,6%.  W ostatnim kwartale ubyło w Polsce 61 271 świń. 

Spadki w liczbie pogłowia w ostatnich 3 miesiącach odnotowało 10 z 16 województw. Największe redukcje dotyczą małopolskiego (-8,93%), podkarpackiego (-7,14%), lubuskiego (-5,40%) i świętokrzyskiego (-4,43%). Znaczny przyrost pogłowia odnotowały z kolei województwa dolnośląskie (+16,05 %) oraz mazowieckie (+5,31%).

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce
(Dane: 05.07.2022, źródło: ARiMR, obliczenia własne Gobarto)
  w sztukach w sztukach w proc.  
31.03.2022 05.07.2022 zmiana od 31.03.2021 do 05.07.2022 Udział procentowy województwa
dolnośląskie 140 939 163 559 22620 16,05% 2%
kujawsko-pomorskie 1 083 329 1 042 994 -40335 -3,72% 11%
lubelskie 423 655 411 702 -11953 -2,82% 4%
lubuskie 175 107 165 649 -9458 -5,40% 2%
łódzkie 1 005 311 1 013 505 8194 0,82% 10%
małopolskie 135 425 123 334 -12091 -8,93% 1%
mazowieckie 1 311 474 1 381 089 69615 5,31% 14%
opolskie 421 464 406 483 -14981 -3,55% 4%
podkarpackie 121 352 112 687 -8665 -7,14% 1%
podlaskie 360 103 356 871 -3232 -0,90% 4%
pomorskie 646 647 653 701 7054 1,09% 7%
śląskie 238 447 229 540 -8907 -3,74% 2%
świętokrzyskie 215 550 205 996 -9554 -4,43% 2%
warmińsko-mazurskie 572 867 603 796 30929 5,40% 6%
wielkopolskie 2 506 698 2 420 676 -86022 -3,43% 25%
zachodniopomorskie* 428 370 433 885 5515 1,29% 4%
OGÓŁEM 9 786 738 9 725 467 -61 271 -0,63% 100%

Blisko 90 proc. trzody w 20 proc. największych stad

Od lat obserwujemy w Polsce wzrost pogłowia świń w coraz większych stadach. W 2016 r. polskie stado świń miało średnio 48 sztuk. Dziś jest to 158 szt. (wzrost o 329%). Dane za kolejny kwartał podtrzymują trend wzrostowy w zakresie zarówno liczby stad powyżej 1000 sztuk, jaki i znajdującego się w nich pogłowia. Zwraca uwagę zauważalny wzrost liczby stad najmniejszych, do 5 szt., które można uznać za hodowlę na potrzeby własne. Jednak trzeba pamiętać, że tak niewielka produkcja obejmuje zaledwie 0,37% pogłowia świń w Polsce (ok. 36 tys. szt.). Analizując pod kątem walki z ASF to dane niepokojące – najmniejsze stada są bardzo słabo lub w ogóle niezabezpieczone przed wirusem. O 2,5% wzrosła liczba stad liczących ponad 1000 szt. Znajduje się w nich ok. 55 % krajowego pogłowia, tj. ok. 5,5 mln. szt.

Odnotowano znaczny wzrost wielkości przeciętnego stada. W przeciągu kwartału statystyczne stado powiększyło się o 10 świń (13 od początku roku) i obecnie liczy 158 sztuk. Od 2020 roku wielkość stada w Polsce wzrosła o 45%.  

Problemy polskich producentów trzody chlewnej, których konsekwencją jest rezygnacja z produkcji świń,  wynikają  przede wszystkim z braku opłacalności, bardzo wysokich i stale rosnących kosztów produkcji oraz zagrożenia ASF. Pojawia się obawa przed niską ceną w strefie czerwonej lub/i decyzjami administracyjnymi inspekcji weterynaryjnej. Powodem w wielu przypadkach jest także brak możliwości spełnienia podstawowych zasad bioasekuracji – wyjaśnia Piotr Karnas, Dyrektor ds. Rozwoju Trzody Chlewnej Gobarto Hodowca. – Jednocześnie te trudności hodowców są katalizatorem zmian całego sektora. Od kilku lat gospodarstwa trzodowe się modernizują i profesjonalizują. Dziś 9 na 10 świń w Polsce utrzymywanych jest w stadach powyżej 100 szt. a ponad połowa świń produkowana jest w gospodarstwach utrzymujących ponad 1000 sztuk. Rynek (ubojnie) oczekuje od producentów świń powtarzalnych ilościowo i jakościowo partii tuczników, a takie  są w stanie zapewnić jedynie więksi producenci – podsumowuje.

Źródło: Gabarto

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jak zbierać i suszyć grzyby?

W Polsce rośnie około 1400 rodzajów jadalnych grzybów, a do obrotu dopuszczonych jest 47. Jak je zbierać, suszyć i przyrządzać opowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz...
12,518FaniLubię
4,343ObserwującyObserwuj
4,950ObserwującyObserwuj
4,190SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE