Sytuacja na rynku trzody chlewnej od wielu miesięcy jest bardzo trudna. Pojawienie się w naszym kraju wirusa afrykańskiego pomoru świń oraz rosyjskie embrago spowodowały, że wielu producentów świń stoi dziś w obliczu bankructwa.
W związku z kryzysem w tym sektorze w Poznaniu utworzono zespół ds. trzody chlewnej. Będzie on działał przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej. Jego zadaniem ma być monitorowanie sytuacji w branży i reagowanie na pojawiające się problemy. Na początku swej pracy zespół skupi się na kwestii ograniczenia rozprzestrzeniania się ASF oraz oznakowania i promowania polskiego mięsa.
Przewodniczący zespołu Grzegorz Majchrzak podkreśla, że rozwiązanie kryzysu jest niemożliwe bez partnerskiej współpracy rządu z organizacjami rolniczymi. Istotne znaczenie ma także współpraca z parlamentarzystami pracującymi w Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podczas pierwszego spotkania zespołu, które miało miejsce 1 marca w Poznaniu, uczestnicy zwrócili uwagę na przestarzałe technologie stosowane przez polskich hodowców. Ich zdaniem jedną z przyczyn kryzysu jest zalew polskiego rynku przez materiał hodowlany napływający zza granicy oraz rozwijający się dynamicznie system tuczu kontaktowego na rzecz firm zagranicznych.
– Wszystko to powoduje, że rodzimej produkcji coraz trudniej jest konkurować z oferowanymi w dużych sieciach handlowych wypełnionymi ulepszaczami i inną chemią produktami – uważają członkowie zespołu.
Uczestnicy obrad odnieśli się także do kwestii integracji rolników. Ich zdaniem nadszedł czas na tworzenie dużych i silnych zrzeszeń działających już grup producenckich dla dalszej konsolidacji dostaw oraz utworzenia liczącego się partnerstwa dla przetwórstwa i handlu. Podkreślano, że polityka rolna ukierunkowana jest na mniejsze, rodzinne gospodarstwa, tymczasem źródłem sukcesu jest specjalizacja i koncentracja produkcji.
Jako kolejną przeszkodę na drodze do przezwyciężenia kryzysu wskazywano nierozwiązany dotąd problem afrykańskiego pomoru świń. Jest to główny powód ograniczenia polskiego eksportu i braku możliwości pozyskania nowych rynków.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. WIR