W Wielkopolsce powstał zespół ds. trzody chlewnej

Sytuacja na rynku trzody chlewnej od wielu miesięcy jest bardzo trudna. Pojawienie się w naszym kraju wirusa afrykańskiego pomoru świń oraz rosyjskie embrago spowodowały, że wielu producentów świń stoi dziś w obliczu bankructwa.

 

\"rolnictwo,

 

W związku z kryzysem w tym sektorze w Poznaniu utworzono zespół ds. trzody chlewnej. Będzie on działał przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej. Jego zadaniem ma być monitorowanie sytuacji w branży i reagowanie na pojawiające się problemy. Na początku swej pracy zespół skupi się na  kwestii  ograniczenia rozprzestrzeniania się ASF oraz oznakowania i promowania polskiego mięsa.

Przewodniczący zespołu Grzegorz Majchrzak podkreśla, że rozwiązanie kryzysu jest niemożliwe bez partnerskiej współpracy rządu z organizacjami rolniczymi. Istotne znaczenie ma także współpraca z parlamentarzystami pracującymi w Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podczas pierwszego spotkania zespołu, które miało miejsce 1 marca w Poznaniu,  uczestnicy zwrócili uwagę na przestarzałe technologie stosowane przez polskich hodowców. Ich zdaniem jedną z przyczyn kryzysu jest zalew polskiego rynku przez materiał hodowlany napływający zza granicy oraz rozwijający się dynamicznie system tuczu kontaktowego na rzecz firm zagranicznych.

– Wszystko to powoduje, że rodzimej produkcji coraz trudniej jest konkurować z oferowanymi w dużych sieciach handlowych wypełnionymi ulepszaczami i inną chemią produktami – uważają członkowie zespołu.

Uczestnicy obrad odnieśli się także do kwestii integracji rolników. Ich zdaniem nadszedł czas na tworzenie dużych i silnych zrzeszeń działających już grup producenckich dla dalszej konsolidacji dostaw oraz utworzenia liczącego się partnerstwa dla przetwórstwa i handlu. Podkreślano, że polityka rolna ukierunkowana jest na mniejsze, rodzinne gospodarstwa, tymczasem źródłem sukcesu jest specjalizacja i koncentracja produkcji.

Jako kolejną przeszkodę na drodze do przezwyciężenia kryzysu wskazywano nierozwiązany dotąd problem afrykańskiego pomoru świń. Jest to główny powód ograniczenia polskiego eksportu i braku możliwości pozyskania nowych rynków.

oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. WIR

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics