Walka o powrót mączek mięsno-kostnych

Branży drobiarskiej zależy na powrocie do stosowania mączek mięsno-kostnych w paszach. Dzięki temu moglibyśmy oszczędzić na używanych obecnie białkach i aminokwasach syntetycznych. Warto pamiętać, że mączki są znacznie lepiej przyswajalne przez zwierzęta, łatwostrawne i  stosunkowo tanie – powiedział Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rada Drobiarstwa, oraz członek zarządu Grupy Drosed na V Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

 

\"\"

 

Wiceprezes KRD brał udział w ostatnim walnym zgromadzeniu AVEC, organizacji reprezentującej sektor drobiarski z całej Unii Europejskiej. – Niestety, przywiozłem stamtąd złe wieści. Mimo tego, że neutralne laboratoria potwierdziły, iż mączki nie stwarzają żadnego zagrożenia; mimo tego, że przewodniczący Komisji Europejskiej Jose Barroso podpisał list, w którym wyraża zgodę na przywrócenie mączek – najpierw dla ryb, potem dla drobiu i większych zwierząt; mimo, że wszyscy producenci są za powrotem mączek, bo widzą w tym logikę, oszczędność kosztów i częściowe uniezależnienie od importu soi; mimo tego wszystkiego, rządy takich krajów jak Francja, Niemcy, Hiszpania i Wielka Brytania oficjalnie zdecydowały, że są przeciwne powrotowi mączek mięso-kostnych – relacjonował Przyborski.

– Przez najbliższe dwa lata nie możemy nawet marzyć o powrocie mączek, ponieważ jesteśmy zablokowani przez wymienione kraje. Ich stanowisko zostało wyrażone publicznie podczas obrad AVEC i zapisane w protokołach. Na pytanie o to, kiedy producenci mogą liczyć na negocjacje w tej sprawie, okazało się, że nie możemy oczekiwać dyskusji, bo przedstawione stanowisko nie jest opinią AVEC, tylko rządów Francji, Niemiec, Hiszpanii i Wielkiej Brytani, czyli największych europejskich producentów drobiu.

Z czego zatem wynikają ich obawy? Pierwszą z nich jest teza, że konsument przestraszy się zagrożenia BSE. To czysty populizm, ale zgadzam się, że niektóre media i obozy polityczne mogą w kontekście mączek nawiązywać do tematu chorób u ludzi. Druga sprawa dotyczy faktu, że skarmianie krzyżowe – drobiu mączkami wieprzowymi a trzody chlewnej drobiowymi – już na pierwszym spotkaniu Hiszpanii i Francji wywołało negatywną reakcję firm drobiarskich produkujących pod halal. Według nich muzułmanie przestraszą się kurcząt skarmianych częściowo mączkami wieprzowymi – dodał wiceprezes KRD.

Zwrócił uwagę na absurdalność tej prognozy. – Przy obecnych możliwościach identyfikacji produktu można przecież sprawdzić czym były skarmiane kurczęta. Można podzielić hodowlę – zauważył.

Dodał, że Polska, która eksportuje sporą część drobiu na rynki trzecie, zabiega o zgodę na eksport drobiu produkowanego na bazie mączek poza UE. – Brak zgody na stosowanie mączek w produktach na rynki unijne, nie powinien przekreślać możliwości tego typu produkcji na rynki światowe. Producenci drobiu są szczegółowo kontrolowani, więc nie stwarza to żadnego rodzaju zagrożeń. Propozycja będzie obecnie rozpatrywana. Jednak łatwo nie będzie – zaznaczył Maciej Przyborski.

Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,177FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,552ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

HPAI: Tragedia w kurnikach na Mazowszu. Kolejne 26 ogniska grypy ptaków

Wirus HPAI dziesiątkuje polski drób. W tym roku potwierdzono już 169 ognisk ptasiej grypy. Większość z nich stwierdzono w dwóch województwach o najwyższym w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE