Zgodnie z zawartym 22 czerwca 2011 r. w Moskwie porozumieniem pomiędzy Unią Europejską i Federacją Rosyjską przywracającym eksport warzyw na rynek rosyjski, każde państwo członkowskie eksportujące świeże warzywa na rynek rosyjski będzie, przez określony czas, musiało zaopatrywać eksportowane produkty w certyfikaty potwierdzające, że są one wolne od bakterii E. coli O104 na podstawie systemu monitoringu, prowadzonego na swoim terytorium.
System certyfikacji będzie rozwiązaniem czasowym, stosowanym do 10 dnia po stwierdzeniu ostatniego zakażenia E. coli O104.
Organem uprawnionym w Polsce do wystawiania certyfikatów potwierdzających brak obecności E. coli na świeżych produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego uprawianych w Polsce jest Państwowa Inspekcja Ochrony Rośli i Nasiennictwa. Laboratorium prowadzącym monitoring w tym zakresie jest Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.
Źródło: MRiRW, fot.sxc.hu