W tym roku plony buraków cukrowych są wysokie. Eksperci oceniają, że producenci zbiorą ok. 65 ton z ha. Technologiczny plon cukru może natomiast wynieść ok. 10 ton/ha. A to oznacza, że produkcja cukru w Polsce będzie dużo wyższa niż rok temu.
Kampania cukrownicza 2016/2017 przebiega bez zakłóceń w korzystnych warunkach pogodowych.
– Słoneczna pogoda i mała ilość opadów w pierwszej części zbiorów sprzyjała dużej zawartości cukru w korzeniach, ale opady deszczu w końcu października i na początku listopada polaryzację cukru obniżą – wyjaśnia Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
I przewiduje, że zbiory buraków cukrowych zostaną zakończone w trzeciej dekadzie listopada.
Szajner ocenia, że średnie plony wyniosą ok. 65 ton/ha, a technologiczny plon cukru może wynieść ok. 10 ton/ha.
– Jeżeli w trakcie kampanii utrzymają się korzystne warunki pogodowe, to produkcja cukru w Polsce może wynieść 2000-2100 tys. ton, wobec 1465 tys. ton w poprzednim sezonie – prognozuje ekspert.
Według danych GUS we wrześniu br. produkcja cukru wyniosła 273 tys. ton, wobec 10,5 tys. ton w analogicznym okresie 2015 r. Powodem tego było wcześniejsze rozpoczęcie kampanii ze względu na przewidywane duże zbiory buraków cukrowych. Produkcja będzie znacznie większa od kwoty produkcyjnej (1405,6 tys. ton) i krajowego zapotrzebowania (1705 tys. ton).
Na krajowym rynku utrzymują się wysokie ceny cukru, a decydują o tym rosnące ceny na światowym rynku.
Wysokie ceny cukru będą utrzymywały się także w 2017 r., ze względu na sytuację podażowo-popytową na światowym rynku.
Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj