Wkrótce na rynek trafi wieprzowina z magazynów prywatnego przechowalnictwa

Od 4 stycznia do 3 lutego 2016 roku do unijnych magazynów wprowadzono ok. 90 tys. ton produktów wieprzowych w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

 

\"rolnictwo,

 

Jak informują analitycy FAMMU/FAPA, około dwie trzecie całkowitego wolumenu miała być przechowywana przez okres 3 miesięcy. Większość z tej ilości pojawi się ponownie na unijnym rynku w ciągu 3 tygodni, począwszy od dn. 17 kwietnia br. Pozostała część wieprzowiny, przechowywana przez 4 lub 5 miesięcy, trafi do sprzedaży w drugiej połowie maja i w czerwcu. 

Czytaj także:
KE zapowiada wsparcie dla rolników

W marcu ceny wieprzowiny w UE zaczęły rosnąć z uwagi na wzmożony popyt przed Świętami Wielkanocnymi.

– Pojawienie się na rynku mięsa z magazynów w kwietniu i maju może jednak odwrócić tą tendencję. Wolumen, który trafi do sprzedaży będzie równy 3% miesięcznej produkcji unijnej. Jeśli popyt wewnętrzny i zagraniczny tego nie wchłonie, ceny wieprzowiny zaczną ponownie obniżać się. Spowoduje to zwiększenie nacisków na Komisję Europejską na wznowienie mechanizmu prywatnego przechowywania – przewidują eksperci FAMMU/FAPA.

Podczas ostatniego posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa UE unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan zapowiedział, że rozważy propozycję wprowadzenia nowego systemu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. 

Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jak zbierać i suszyć grzyby?

W Polsce rośnie około 1400 rodzajów jadalnych grzybów, a do obrotu dopuszczonych jest 47. Jak je zbierać, suszyć i przyrządzać opowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz...
12,518FaniLubię
4,343ObserwującyObserwuj
4,950ObserwującyObserwuj
4,190SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE