Właściwości owoców i warzyw, o których nie wiesz! Sprawdź!

Zdaniem szwajcarskich naukowców do rosnącej liczby wykrywanych alergii i astmy może przyczynić się zła dieta. Przede wszystkim problem dotyczy błonnika, a w zasadzie zbyt małej jego ilości spożywanej między innymi pod postacią owoców i warzyw – podaje Zespół Minitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych.

 

\"\"

 

Zespół szwajcarskich naukowców przeprowadził badania, które pokazały związek między spożyciem błonnika, a częstotliwością występowania alergii i astmy. W tym celu przeprowadzono testy na myszach, przy czym niektóre z nich poddano specjalnej diecie z dużą ilością błonnika a inne diecie o jej małej zawartości.

Czytaj także:
Rusza nowa kampania promująca polskie produkty!
Program „Odżywiaj się zdrowo i czuj się dobrze" będzie promował rolnictwo!
Polska liderem w produkcji malin!

Zwierzęta z pierwszej grupy wykazały znacznie mniej objawów alergicznych niż te z drugiej grupy gdzie dużo częściej występowały reakcje alergiczne.

Tym samym opracowanie badaczy z Uniwersytetu w Aberdeen, pokazuje, że wzrost chorób alergicznych i astmy można wytłumaczyć nie tylko zanieczyszczeniem powietrza, paleniem papierosów, czy samą w końcu genetyką. Zdaniem naukowców przede wszystkim warto zmienić nasze nawyki żywieniowe.

Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot:sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics