Wołowina QMP ożywi rynek w Polsce

Czy polska wołowina produkowana w certyfikowanym systemie jakości QMP ma szanse ożywić rynek wołowiny w Polsce?

Pobudzenie i rozwój konsumpcji wołowiny kulinarnej w Polsce to wyzwanie na lata. Jednak to wcale, nie oznacza, że budowa sprawnie działającego łańcucha produkcji i dostaw mięsa wołowego o wysokiej, certyfikowanej jakości, z którego korzyści odniosą wszyscy jego uczestnicy, zaś konsumenci – satysfakcję z udanego zakupu jest zadaniem niemożliwym do zrealizowania. To wymaga ścisłej współpracy wszystkich uczestników łańcucha dostaw.

18 i 19 października 2012 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie oraz w hotelu Z-Hotel****Bussines and SPA w Otwocku odbędzie się dwudniowe spotkanie uczestników łańcucha dostaw wołowiny pt. „Jakość mięsa wołowego z europejskiej i polskiej perspektywy” organizowane przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, a finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

 

\"\"

 

Spotkanie będzie składało się z dwóch paneli. 18 października br. odbędzie się panel wykładowy na temat jakości i bezpieczeństwa mięsa wołowego z europejskiej i polskiej perspektywy, natomiast 19 października br. odbędzie się panel warsztatowy pt. „Polska wołowina – wołowina z przyszłością” w formule umożliwiającej dyskusję, wymianę poglądów, wiedzy i doświadczeń.

Wiodącą rolę w organizacji konferencji mają naukowcy z SGGW oraz z PZPBM. Do współrealizacji spotkania zaproszono uczestników projektu unijnego ProSafeBeef, naukowców i ekspertów produkcji wołowiny z Australii, Francji i Wielkiej Brytanii. W panelu wykładowym przewidziany jest udział zagranicznych prelegentów oraz uczestników projektu prezentujących wyniki badań i rezultaty projektu.

Do udziału w spotkaniu zaproszonych zostało wiele osób mających wpływ na funkcjonowanie sektora wołowiny w Polsce, w tym: kadrę zarządzającą z ubojni i zakładów rozbioru mięsa wołowego, przedstawicieli handlu i dystrybucji, przedstawicieli organizacji rolniczych oraz przetwórców z branży mięsnej, producentów żywca wołowego, posłów, senatorów, urzędników administracji państwowej i samorządowej oraz ludzi nauki z Polski, Francji i Australii.

Celem spotkania jest wskazanie dróg rozwoju segmentu wołowiny kulinarnej w Polsce oraz odpowiedź m.in. na pytania: dlaczego w Polsce brak strategii w sektorze wołowiny? Czy konkurujemy jakością czy ceną? Jak możemy poprawić swoją konkurencyjność? Czy hossa na wołowinę w Europie będzie trwała długo? Czy umacniać się tylko w eksporcie, czy zadbać także o polski rynek? Czy polscy konsumenci są zadowoleni z polskiej wołowiny? Czy konkurujące podmioty w polskim łańcuchu dostaw wołowiny mogą skorzystać na wzajemnej współpracy? Czy warto szukać w tej współpracy synergii?

Podczas spotkania, w trakcie panelu wykładowego zaprezentowane zostaną rezultaty i wyniki badań prowadzonych na każdym etapie łańcucha – od produkcji, przez dystrybucję po komunikację z konsumentem, w ramach projektów naukowych: unijnego Prosafebeef finansowanego w ramach 6 Programu Ramowego oraz polskiego ProOptiBeef finansowanego w ramach programu Innowacyjna Gospodarka. Badania obejmują analizę barier rozwoju rynku wołowiny, odpowiadają na pytania o poziom wiedzy i nastawienie do podejmowanych prób produkcji i sprzedaży wołowiny w tym również wołowiny o gwarantowanej jakości QMP.

Dziś strategie na rynku mięsa wołowego w Polsce są dostosowane do potrzeb i oczekiwań kolejnego ogniwa w łańcuchu dostaw. To przeszkadza w budowie długofalowych działań i silnych więzi między hodowcami, przetwórcami i dystrybutorami. Przeszkadza w produkcji wołowiny o jakości, której chcą konsumenci – mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. W relacjach biznesowych między uczestnikami łańcucha produkcji i dostaw wołowiny na rynek brakuje wymagań, które pozwalają lepiej dostosować produkt do wymagań konsumentów. System QMP daje podstawę do zmiany tego krótkowzrocznego nastawienia i budowy długofalowych relacji między producentami bydła, zakładami mięsnymi i dystrybutorami. Gwarantuje – wyjaśnia Jerzy Wierzbicki.

Projekt badawczy ProOptiBeef „Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody” i organizowane przez PZPBM spotkanie to elementy szerszej strategii, która ma wprowadzić duże zmiany w procesie produkcji wołowiny w Polsce. Chodzi o wzrost udziału w rynku wołowiny kulinarnej o gwarantowanej jakości, w tym w szczególności produkowanej w systemie jakości QMP. Jeśli firma mięsna chce produkować wysokiej jakości, markową wołowinę, nie wystarczy dać ładną etykietę na produkt, ona musi mieć gwarantowaną i kontrolowaną jakość. Należy pamiętać, że także w przypadku wołowiny konsument jest ostatecznym i surowym sędzią. Jeśli przeżyje zawód, nie wróci, dlatego tak ważna jest standaryzacja i właściwy komunikat dla konsumenta.

Obiektywnie o jakości może mówić jedynie ktoś bezstronny. W przypadku wołowiny QMP taką bezstronność zapewnia system jakości certyfikowany przez niezależnych audytorów.

Produkcja metodami naturalnymi wysokiej jakości żywności, zdrowej i spełniającej coraz wyższe standardy bezpieczeństwa, a zarazem dającej konsumentom zarówno satysfakcję kulinarną jak i smakową, to nie tylko przyszłość europejskiej, w tym także polskiej gospodarki żywnościowej, lecz także szansa, by na globalnym rynku sprostać konkurencji tych, którzy wytwarzają tanie produkty niskiej lub przeciętnej jakości.
Taka produkcja w sektorze wołowiny może być wielkim atutem.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Arktyczny chłód nadpływa nad Polskę. Uwaga na przymrozki!

Najbliższy tydzień zapowiada się jako pochmurny i deszczowy. Intensywnie popada szczególnie w weekend na Pomorzu oraz w Sudetach. Na północnym wschodzie i w rejonach górskich możliwe opady deszczu ze śniegiem i samego...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics