Tylko dobrze funkcjonujące, zasobne rodzinne gospodarstwa rolne mogą zapewnić właściwą produkcję żywności – mówił prezes PiS Jarosław Kaczyński na debacie w Akademii Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu.
– Jednym z atutów Putina jest właśnie żywność, bo jest właśnie próba pozbawienia żywności znacznej części Afryki i doprowadzenia w ten sposób do kryzysu, do nowych, wielkich fal emigracji – powiedział Jarosław Kaczyński.
– Dziś i my Polacy uczestniczymy w tym trudnym przedsięwzięciu, jakim jest dostarczenie, wbrew wszystkiemu, tej żywności najpierw na zachód Europy a stamtąd do Afryki – zaznaczył.
Prezes Prawa i Sprawiedliwości odniósł się także do problemów, jakie dotyczą polskiej wsi. Jego zdaniem, po roku 1989 duże wyzwanie stanowi podtrzymanie wsi w jej tradycyjnym wydaniu, opartej o rodzinne gospodarstwa rolne.
Jarosław Kaczyński zauważył, że Polska ma obecnie do czynienia z ekspansją wielkiej własności rolnej. Przez wzgląd na mijające właśnie terminy, a także przepisy Unii Europejskiej, otwiera się przestrzeń dla obcego kapitału.
– A ta wielka własność rolna, co prawda może zwiększać produkcję, może czynić ją tańszą, a jednocześnie prowadzi do pewnych elementów degradacji. I tu najważniejsza jest nie degradacja żywności – chociaż ona też jest bardzo ważna – ale degradacja człowieka. Ten stan, o którym mówił właśnie św. Jan Paweł II. Stan niepełnoprawności. Stan, w którym praca nie jest wynagradzana w sposób właściwy, w sposób adekwatny do wysiłku. Do tego ogromnego wysiłku, który niezależnie od mechanizacji, od wielkiego postępu, który nastąpił w tej dziedzinie, w dalszym ciągu jest częścią pracy na roli – wskazał prezes PiS.
Dodał, że Polska jest na drodze do tego, by stać się liderem produkcji żywności nie tylko w Europie, ale także w świecie.
Gość toruńskiej Akademii Kultury Społecznej i Medialnej zapewnił, że poszukiwane są rozwiązania, mające wesprzeć polską wieś w starciu z wielką własnością rolną. Podkreślił, że tylko dobrze prosperujące rodzinne gospodarstwa rolne, mogą zagwarantować zaopatrzenie w żywność na wymaganym poziomie.
Źródło: TVP3 Bydgoszcz