Wszystko o wapnowaniu gleb

Aby uzyskiwać wysokie plony. przede wszystkim trzeba doprowadzić glebę do optymalnego odczynu. Decyduje on o strukturze gleby, jej pojemności wodnej, aktywności biologicznej, właściwościach cieplnych oraz o przyswajalności składników pokarmowych dla roślin.

Ponad połowa powierzchni użytków rolnych w Polsce charakteryzuje się odczynem bardzo kwaśnym i kwaśnym. Nadmierne zakwaszenie gleb jest dla produkcji roślinnej bardzo niekorzystne. Rośliny na takich glebach są słabiej odżywione w wyniku zahamowania rozwoju systemu korzeniowego, mniejszej dostępności składników pokarmowych, ograniczenia rozwoju drobnoustrojów glebowych asymilujących azot z powietrza oraz zwiększonej zawartości form rozpuszczalnych niektórych metali ciężkich, które mogą oddziaływać hamująco na procesy fizjologiczne roślin.

Zakwaszanie gleb to proces naturalny i ciągły. Jest wynikiem uwalniania się do gleby wolnych protonów wodorowych H+. Gromadzenie się tych protonów zachodzi stopniowo, aż w końcowym stadium doprowadza do odłożenia jonów glinu Al3+, odpowiadających za niską produktywność gleb kwaśnych. Do dużej akumulacji toksycznego glinu dochodzi najczęściej w warstwie ornej.

Zabiegiem agrotechnicznym przywracającym stan optymalny odczynu glebowego (pH 6,0–7,2) jest wapnowanie. Podstawowym celem tego zabiegu jest neutralizacja toksycznego glinu, a następnie przywrócenie optymalnego stanu wskaźników agrochemicznych i biologicznych. Wyniki badań wskazują, że zakres krytycznych wartości pH wyznaczający konieczność wapnowania gleby wynosi 5,0–6,0.

\"\"Przed zastosowaniem nawozu wapniowego należy dokładnie zapoznać się z typem gleby. Sposób regulacji odczynu inaczej wygląda w przypadku gleb stabilnych (czarnoziemy, czarne ziemie i rędziny), a inaczej na glebach brunatnych, płowych czy bielicowych. Znajomość charakterystyk poszczególnych typów gleb oraz rodzaju zmianowania, przedplonów itp. pozwoli odpowiednio dopasować rodzaj (formę) nawozu i sposób jego aplikowania.

Potrzeby wapnowania oceniają stacje chemiczno-rolnicze na podstawie kategorii agronomicznej gleb i pH oznaczonego w 1 M KCl (tab. 1). Znając kategorię agronomiczną gleby i potrzeby wapnowania, można ustalić wielkość dawki nawozów wapniowych w przeliczeniu na tlenek wapnia (CaO), według danych podanych w tabeli 2.

 Tabela 1. Potrzeby wapnowania gleb mineralnych (gleby orne)

Ocena potrzeb wapnowania

Kategoria agronomiczna gleb

bardzo lekkie

lekkie

średnie

ciężkie

pH w 1 mol KCl

Konieczne

do 4,0

do 4,5

do 5,0

do 5,5

Potrzebne

4,1-4,5

4,6-5,0

5,1-5,5

5,6-6,0

Wskazane

4,6-5,0

5,1-5,5

5,6-6,0

6,1-6,5

Ograniczone*

5,1-5,5

5,6-6,0

6,1-6,5

6,6-7,0

Zbędne

od 5,6

od 6,1

od 6,6

od 7,1

* optymalny zakres odczynu dla danej kategorii agronomicznej gleby

 Tabela 2. Dawki nawozów wapniowych w tonach CaO na 1 hektar

Kategoria agronomiczna gleby

Ocena potrzeb wapnowania

konieczne

potrzebne

wskazane

ograniczone

Bardzo lekkie

3,0

2,0

1,0

Lekkie

3,5*

2,5*

1,5

Średnie

4,5*

3,0

1,7

1,0

Ciężkie

6,0*

3,0

2,0

1,0

* dawki nawozów tlenkowych rozłożyć na kilka lat

Ustalenie dawki konkretnego nawozu wapniowego lub wapniowo-magnezowego rozpoczyna się od przeliczenia formy węglanowej (CaCO3) na tlenkową (CaO), według następujących przeliczników:

Nawóz

Odpowiednik CaO

węglan wapnia (CaCO3)

0,56

tlenek wapnia (CaO)

1,00

węglan magnezu (MgCO3)

0,66

tlenek magnezu (MgO)

1,39

Na przykład, dysponując dolomitem zawierającym 30% CaCO3 i 20% MgCO3 wykonuje się następujące przeliczenia:

30% CaCO3 x 0,56 = 16,8% CaO

20% MgCO3 x 0,66 = 13,2% CaO

Z powyższego obliczenia wynika, że dolomit odpowiada zawartości 30,0% CaO.

Zastosowanie nawozów wapniowych w dawce obliczonej na podstawie zaleceń stacji chemiczno-rolniczej powinno zlikwidować zakwaszenie gleby na okres 3–4 lat. Gleby ciężkie i średnie odkwasza się wapniem w formie tlenkowej (czyli wapnem palonym), natomiast do gleb bardzo lekkich i lekkich wprowadza się wapń węglanowy (wapniaki, dolomity, magnezyty oraz niektóre odpady przemysłowe zawierające CaCO3 i MgCO3). Nawozów węglanowych można użyć także na glebach średnich, ale wtedy należy liczyć się z długim okresem odkwaszania.

Nawozy wapniowe i wapniowo-magnezowe najlepiej stosować jesienią, pod przedplon poprzedzający rośliny najbardziej wrażliwe na kwaśny odczyn. Dopuszcza się także wapnowanie wczesną wiosną, ale wyłącznie nawozami węglanowymi.

Na łąkach i pastwiskach nawozy wapniowe i wapniowo-magnezowe stosuje się w takich dawkach, aby utrzymać pH gleb mineralnych w granicach 5,5–6,5, a gleb organicznych 4,5–5,0, a na użytkach zielonych z dużym udziałem roślin motylkowatych w runi – odpowiednio 6,0 i 5,3.  Z reguły stosuje się wapno węglanowe, w dawkach 1,0–1,5 ton CaO na 1 ha co 5–6 lat. Wapnowanie przeprowadza się późną jesienią lub wczesną wiosną przed ruszeniem wegetacji, albo w trakcie wykonywania zabiegów regeneracyjnych.

Spośród nawozów wapniowo-magnezowych warto zwrócić uwagę na dolomity, które są naturalnymi nawozami węglanowymi. Mogą one służyć nie tylko do odkwaszania gleb, ale także dostarczać roślinom magnez, którego niedobór często występuje w glebach bardzo lekkich i lekkich.

Źródło: Stanisław Szwejka, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Oddział w Przysieku, www.kpodr.pl, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics