Wysłaliśmy dużo mniej truskawek za granicę. Dlaczego?

W minionym sezonie 2016/2017 wyjechało z Polski 97 tys. ton mrożonych truskawek. To aż o ponad 20 proc. mniej niż rok wcześniej.

\"W

– Z danych Eurostatu wynika, że w ostatnich pięciu sezonach truskawki mrożone z Polski zaspokajały ok. 20-30 proc. popytu importowego Wspólnoty na ten produkt – wyjaśnia Anna Kitala z Banku BGŻ BNP Paribas.

Za drogie mrożonki

Zmniejszenie eksportu miało związek z mniejszą produkcją mrożonych truskawek oraz ich wysokimi cenami.
Wg GUS produkcja truskawek w 2016 r. wyniosła 197 tys. t, a więc była o 4 proc. niższa niż rok wcześniej. Do przetwórstwa trafiło mniej surowca, a jego ceny wzrosły.

– To sprawiło, że istotnie zwiększyły się ceny eksportowe mrożonych truskawek z Polski, a kupujący nabyli tylko niezbędną ilość owoców – wyjaśnia Kitala.

Niskie zapasy mrożonek, wysoka cena owoców

W sezon 2017/2018 przetwórcy wchodzili z niskimi zapasami mrożonych truskawek. Dodatkowo wiosenne przymrozki przyczyniły się do obniżenia podaży tego owocu, a co za tym idzie – do wzrostu jego ceny.

– Produkcja krajowych truskawek wyniosła ok. 177 tys. t i była o 10 proc. niższa od ubiegłorocznej (GUS). Cena skupu surowca jednak bardzo znacząco wzrosła. Według IERiGŻ, w zakładach przetwórczych za  truskawki odszypułkowane do mrożenia płacono średnio ponad 5,10 zł/kg, czyli o 45% więcej niż w 2016 roku – wyjaśnia Kitala.

Zmniejszenie polskiego eksportu spowodowało, że unijni odbiorcy kupili więcej mrożonych truskawek z Hiszpanii. Wzrosło również zainteresowanie owocami z Egiptu.

Polska należy do czołówki światowych producentów i eksporterów mrożonych truskawek. Jest ich największym dostawcą na rynek unijny.

oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE