Sekretarz stanu Jacek Czerniak wziął udział w spotkaniu otwierającym audyt inspektorów Generalnej Administracji Celnej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Chińskiej Republiki Ludowej. To kolejne działanie podejmowane w celu wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin. W spotkaniu uczestniczył również główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
Cel audytu
Celem inspekcji jest weryfikacja stosowania w Polsce zasady regionalizacji w zakresie chorób drobiu (grypa ptaków HPAI, rzekomy pomór drobiu ND). Audyt będzie trwał do 19 listopada.
Oprócz spotkań w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) program wizyty delegacji chińskiej obejmie m.in. spotkania w terenowych oddziałach inspekcji weterynaryjnej, Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie Badawczym (PIW-PIB) w Puławach, zakładach drobiowych oraz gospodarstwach hodujących drób.
Wznowienie eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin
Wiceminister Czerniak podkreślił, że strona polska przykłada dużą wagę do pozytywnych efektów audytu oraz dalszych działań na rzecz wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin, na zasadzie regionalizacji w zakresie chorób drobiu.
– Nasza dotychczasowa współpraca partnerami chińskimi przebiega wzorowo. Liczę, że Państwa pobyt w Polsce będzie owocny. Jesteśmy gotowi do przekazania wszelkich informacji dotyczących stosowania regionalizacji w naszym kraju – powiedział wiceminister Jacek Czerniak.
Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi
Chiny to bardzo ważny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2023 r. nasz eksport do tego kraju osiągnął wielkość 147,6 mln euro. Obecnie największym zainteresowaniem na rynku chińskim cieszą się polskie mleko i produkty mleczne, puch i pierze oraz owoce mrożone.
Źródło: MRiRW