Wzrośnie produkcja biopaliw

W lipcu br. został opublikowany raport dotyczący perspektyw dla światowych rynków rolnych w latach 2012-2021 (OECD-FAO Agricultural Outlook 2012-2021) – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

 Według autorów raportu, światowa produkcja etanolu w 2021 roku podwoi się w stosunku do lat 2009-2011, osiągając poziom ok. 180 mld l. W skali globalnej największymi producentami etanolu pozostaną USA, Brazylia i UE. Na produkcję i zużycie w USA i UE bardzo istotny wpływ wywierać będą obowiązujące regulacje (w USA Renewable Fuel Standard (RFS2), zaś w UE Renewable Energy Directive (RED)). W Brazylii natomiast wzrost konsumpcji etanolu będzie się wiązać z rozwojem rynku samochodów wyposażonych w technologię flexifuel oraz popytem importowym zgłaszanym przez USA.

W przypadku biodiesela, globalna produkcja w 2021 roku przekroczy poziom 42 mld l (w 2011 roku była niższa niż 25 mld l). Największym światowym producentem i konsumentem biodiesela pozostanie UE. Do innych znaczących graczy będą należeć: Argentyna, USA, Brazylia oraz Tajlandia i Indonezja. Wraz ze wzrostem produkcji biopaliw, coraz więcej etanolu i biodiesela będzie przedmiotem międzynarodowej wymiany handlowej. Z przedstawionych prognoz wynika, że istotnie zwiększy się światowy handel etanolem.

Autorzy raportu oceniają, że w minionej dekadzie ok. 4% globalnej produkcji etanolu było przedmiotem wymiany międzynarodowej, w 2021 roku udział ten wzrośnie do 7%. Większa część tego przyrostu będzie wynikiem zwiększonej wymiany handlowej pomiędzy Brazylią i USA. W przypadku globalnego handlu biodieselem, FAO oczekuje jedynie niewielkiego wzrostu w najbliższych latach.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE