Za cukier zapłacimy więcej?

Dotychczasowe  warunki pogodowe korzystnie  wpływały na stan plantacji i jeżeli  w trakcie sezonu wegetacyjnego  nie wystąpią większe problemy  pogodowe (np. zbyt duża liczba  opadów, wczesne nadejście zimy),  to plony i ich jakość powinny być  dobre – informuje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Wzrostowi plonowania  sprzyjają także skutki procesów  restrukturyzacyjnych w gospodarstwach  rolnych, które wpływają na  efektywność i intensywność uprawy.

Na podstawie  aktualnego stanu plantacji ocenia się, że plony nie  powinny być niższe niż 560 dt/ha, ale będą niższe  niż przed rokiem, gdyż kampania 2011/2012 charakteryzowała  się wyjątkowo dobrymi warunkami pogodowymi. 

 

\"\"

Zbiory buraków cukrowych w br. wyniosą  przynajmniej 10,6 mln ton, a produkcja cukru ok.  1600 tys. ton i będzie o prawie 200 tys. ton większa  od limitu produkcyjnego.

Cena minimalna skupu buraków cukrowych wynosi  26,29 EUR/tonę, zatem przy obecnym kursie  waluty unijnej 4,3 zł wyniesie około 113 zł/tonę.  Koncerny cukrownicze uwzględniając dobrą koniunkturę  na rynku cukru kontraktują surowiec po 120-125  zł/tonę, które są zbliżone do cen uzyskiwanych przez  plantatorów w 2011 r. 

Ceny cukru na rynku krajowym utrzymują się  na wysokim poziomie, o czym w znacznym stopniu  decydują wysokie ceny na rynkach zewnętrznych.  W maju br. ceny zbytu i ceny detaliczne wykazywały  niewielkie zmiany. Ceny zbytu cukru w workach 50  kg wynosiły 3,29 zł/kg, a cukru paczkowanego 3,53  zł/kg i były znacznie wyższe od ceny referencyjnej  (404,4 EUR/tonę) przeliczonej na walutę krajową  (1,69 zł/kg). Ceny detaliczne wynosiły średnio 3,97  zł/kg i były nieznacznie niższe niż przed miesiącem. 

Wysokie ceny cukru w handlu detalicznym mogą stanowić  barierę wzrostu spożycia w gospodarstwach  domowych, które w 2011 r. spadło do niskiego poziomu  14,2 kg/osobę (bez cukru zawartego w produktach  spożywczych). 

Eksport cukru w okresie styczeń-kwiecień br.  wyniósł 187 tys. ton o wartości 124 mln EUR.  Eksportowano głównie nadwyżki produkcyjne  z kampanii 2011/2012. Duża część eksportu była realizowana  za pośrednictwem firm zarejestrowanych  w innych krajach członkowskich UE (tzw. zasada  ekwiwalencji). Ponadto większość krajowych cukrowni  funkcjonuje w strukturach niemieckich koncernów  cukrowniczych. Eksport do krajów UE wyniósł 106  tys. ton o wartości 84 mln EUR. W marcu i kwietniu  br. znacząco wzrósł import, który od początku roku  wyniósł łącznie 93 tys. ton.

Cukier importowano  głównie z krajów UE (38 tys. ton) a trzcinowy cukier  surowy do rafinacji z Kuby (49 tys. ton). Rafinacja  cukru surowego zaczyna nabierać znaczenia dla  krajowego cukrownictwa. Z jednej strony umożliwia  lepsze wykorzystanie potencjału produkcyjnego  cukrowni, ale może także stanowić coraz większą  konkurencję dla uprawy buraków cukrowych.

Ceny  cukru w handlu zagranicznym były wysokie (610-800  EUR/tonę) i korzystnie wpływają na wyniki finansowe  przemysłu cukrowniczego.  Ceny cukru na rynku światowym w ostatnich  miesiącach wykazywały tendencję spadkową do  500-550USD/tonę.

Powodem tego była większa podaż,  gdyż światowa produkcja w sezonie 2011/2012  zwiększyła się o 11,4%. W czerwcu br. odnotowano  nieznaczny wzrost cen do ok. 580 USD/tonę,  a powodem tego były opóźniające się zbiory trzciny  cukrowej w Brazylii. Notowania terminowe na koniec  br. wskazują jednak, że światowe ceny będą utrzymywały  się na stabilnym poziomie ok. 550 USD/tonę .

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Poprzedni artykułIndyk na topie
Następny artykułRybaku, będziesz łowił mniej!

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,177FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,554ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

HPAI: Tragedia w kurnikach na Mazowszu. Kolejne 26 ogniska grypy ptaków

Wirus HPAI dziesiątkuje polski drób. W tym roku potwierdzono już 169 ognisk ptasiej grypy. Większość z nich stwierdzono w dwóch województwach o najwyższym w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE