Zapomniana seradela wraca na pola

W ostatnim dziesięcioleciu XX wieku bardzo wyraźnie obniżyły się dawki substancji organicznej i składników pokarmowych wprowadzanych do gleby. Tendencja ta prawdopodobnie pogłębi się po ostatnich podwyżkach cen nawozów mineralnych. Dlatego też należy wrócić do uprawy roślin plonotwórczych i strukturotwórczych. Jedną z nich jest seradela.

Seradela siewna należy do grupy roślin motylkowych jednorocznych. Jest rośliną jarą o okresie wegetacyjnym 115-160 dni. To typowa roślina klimatu chłodnego i wilgotnego, mało wrażliwa na warunki klimatyczne. Znosi przymrozki do minus 5oC. Posiada rzadko spotykaną zdolność do korzystania z mgły i rosy.

Wymagania glebowe i uprawa
Seradela uznawana jest za jedną z cenniejszych roślin pastewnych na glebach lekkich. Nie udaje się na glebach zbyt ciężkich i suchych. Dobrze znosi duże zakwaszenie gleby. Jest siana w wąskie rzędy (10-15cm) i nie wymaga zbyt wielkiej pielęgnacji. Może być uprawiana w plonie głównym, wtórym i jako wsiewka poplonowa. Uprawiana jest głównie na zielonkę w siewie czystym lub w mieszankach z innymi roślinami (łubin), z przeznaczeniem do bezpośredniego skarmiania lub do przyorania na zielony nawóz.

Seradelę wsiewamy rzędowo w zboża ozime w rejonach o suchej wiośnie w momencie ruszenia wegetacji żyta ozimego w ilości 30-40 kg.

W rejonach wilgotniejszych może okazać się korzystniejszy siew rzutowy w okresie kłoszenia się żyta. Wówczas norma wysiewu jest wyższa i wynosi 50-70 kg nasion na 1 ha. Ilość wysiewu w uprawie seradeli na nasiona jest niemal dwukrotnie niższa i wynosi w rejonach suchych i słabszych gleb 20-25 kg/ha. Mówi się o niej jako o "koniczynie gleb lekkich". Może stanowić ważny czynnik użyźniania słabych gleb (V i VI klasy). Gleb takich mamy w kraju około 1/3 ogólnej powierzchni.

 

\"\"

 

Nawożenie
Seradeli nie nawozi się azotem, gdy jednak wysiewa się z owsem, konieczna jest dawka N w wysokości 30-40 kg na ha. Doświadczenia przeprowadzone przez profesor Grażynę Harasimowicz-Hermann z UTP w Bydgoszczy wykazały korzystny efekt dolistnego nawożenia seradeli mikroelementami, szczególnie w stanowisku odległym od okopowych na oborniku.

Z uwagi na możliwość pobierania azotu z atmosfery przy użyciu bakterii, seradela ma duże znaczenie ekologiczne i energetyczne. Pozostawienie azotu przez tę roślinę w resztkach pożniwnych na powierzchni 1 ha w ilości około 50 kg/ha powoduje zaoszczędzenie 100 l oleju opałowego, który byłby konieczny do wyprodukowania tego składnika nawozowego przez przemysł. Obecnie wraz z podwyżkami cen gazu i energii elektrycznej nastąpił dalszy wzrost cen nawozów, a szczególnie azotowych, których produkcja jest najbardziej energochłonna. Cena 1 kg azotu w czystym składniku jest już bardzo wysoka – obecnie (styczeń 2008) wynosi w saletrze i moczniku od 2,6 do 2,9 zł.

Wykorzystanie
Znaczenie ekologiczne uprawy seradeli jako wsiewki poplonowej jest duże, ponieważ jej ruń skutecznie chroni glebę przed wysychaniem od końca lata do późnej jesieni. Bardzo dobra jest też wartość żywieniowa zielonki i siana. Roślina ta nie zawiera związków szkodliwych dla zwierząt. Pastwiskowo użytkujemy przy wysokości roślin 25-30 cm. Dobrze jest wypasanym zwierzętom podać wcześniej przed wypędzeniem na pastwisko trochę słomy. Udana wsiewka daje plon 10-15 ton zielonki z ha. Natomiast plony nasion są niskie i wynoszą 0,4-0,9 t z ha. Seradelę na nasiona uprawia się w siewie czystym lub z roślinami podporowymi (owies).

Mankamentem w uprawie tej rośliny strączkowej jest jej powolny początkowy rozwój i długotrwała faza kwitnienia, co może utrudnić zwalczanie chwastów i zbiór na nasiona. Wysiana w czystym siewie wymaga zwałowania, a po osiągnięciu 3-4 cm wzrostu zabronowania.

Piotr Mantycki
KPODR w Minikowie

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,354ObserwującyObserwuj
5,460SubskrybującySubskrybuj

Sprzedaż bezpośrednia to szansa dla części rolników

Sprzedaż bezpośrednia to z pewnością szansa dla wielu rolników na skrócenie łańcucha i dotarcie bezpośrednio do konsumenta. Ten temat był kompleksowo omówiony podczas konferencji zorganizowanej...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE