Advertisement

Advertisement

Zaprawianie zbóż to podstawa!

Wielu producentów rolnych przygotowując się do kolejnego sezonu wegetacyjnego staje przed wyborem technologii ochrony swoich plantacji. Warto zastanawiając się nad wyborem fungicydów, które użyte zostaną w czasie sezonu wegetacyjnego dokonać przeglądu zapraw nasiennych, które stanowią jeden z pierwszych, i w przypadku niektórych chorób powodowanych przez grzyby jedyny zabieg zapobiegający ich wystąpieniu.

Wiedzą o tym wszyscy producenci rolni, którzy mieli do czynienia z niezaprawionym materiałem siewnym. Straty powodowane przez sprawców głowni pylącej, a w szczególności śnieci cuchnącej mogą sięgać nawet do 100%, bo cuchnącego ziarna skażonego przez zarodniki nie można sprzedać. Zabieg zaprawiania możliwy jest tylko i wyłącznie przed siewem roślin, i pomimo wielu pytań ze strony rolników o możliwość opryskiwania roślin zaprawą tuż po wschodach nie ma możliwości jego przeniesienia na początkowe fazy wzrostu roślin.

 

\"\"

 

Zabieg zaprawiania zalecany jest do ochrony wielu gatunków roślin uprawnych. W uprawie zbóż ozimych jest to jeden z ważnych zabiegów, zwalczających lub ograniczających grzyby, których nie można zlikwidować stosując fungicydy w formie oprysku w czasie wegetacji zbóż.

Nie jest możliwe skuteczne zwalczanie np. śnieci czy głowni opryskując rośliny w czasie wegetacji, a są to choroby powodowane przez grzyby, które powodują straty o znaczeniu gospodarczym w produkcji zbóż ozimych. Odnosi się to też do innych sprawców chorób przenoszonych przez ziarno przeznaczone do zasiewów.

Zabieg ten chroni też kiełkujące zboża przed porażeniem przez niektóre gatunki grzybów bytujących w glebie. Do takich należą przykładowo gatunki należące do rodzaju Fusarium.

Firmy nasienne sprzedają już zaprawiony materiał siewny, zapewniając tym samym prawidłowe wykonanie tego zabiegu. Jest to ważne w przypadku niektórych substancji czynnych budujących zaprawę, ponieważ nawet najmniejsze zwiększenie dawki zaprawy może doprowadzić do zahamowania wzrostu wschodzących ziarniaków.

Jeśli planujemy wykonanie zabiegu zaprawiania samodzielnie należy zapoznać się nie tylko z substancjami czynnymi znajdujących się w obrocie handlowym dostępnych zapraw, ale także podobnie jak w przypadku fungicydów stosowanych w czasie sezonu wegetacyjnego formulacjami w jakich dostarczane są do producentów rolnych.

Z pośród dostępnych na rynku zapraw najczęściej używane są te oznaczone symbolami : DS (proszek do stosowania w stanie suchym), WS (proszek do sporządzania zawiesiny wodnej), CS (zawiesina kapsuł w cieczy do rozcieńczania wodą) czy coraz częściej stosowane FS (płynny koncentrat).
 

Czytaj dalej

Źródło: Gazeta Interaktywna 10
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zboża w górę – FAO podnosi prognozy, rolnicy zacierają ręce

Według najnowszego raportu FAO z września, światowa produkcja zbóż w sezonie 2025/26 osiągnie rekordowy poziom 2961 mln ton, co oznacza wzrost o 35,6 mln...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics