Zdrowa gleba – to korzyści dla rolników i środowiska

Problem zakwaszenia gleb w Polsce istnieje od wielu lat. Kwaśna gleba nie dość, że nie jest wstanie zatrzymać składników pokarmowych i „przekazać” ich roślinom, to jeszcze przyczynia się do pogorszenia warunków klimatycznych, bo nie jest w stanie związać i zatrzymać węgla, który wpływa na klimat. Gleba to także jeden z ważnych czynników wpływających na klimat.

Kiedy mowa o czynnikach kształtujących i wpływających na klimat to najwięcej uwagi poświęca się morzom, oceanom, szacie roślinnej, aktywności wulkanów, działalności człowieka, a glebie raczej mało.  Wg danych przedstawionych przez Prof. Z. Karaczuna z SGGW zdrowa gleba jest w stanie pochłonąć (związać) 15% gazów cieplarnianych. Zdrowa gleba to także jeden z elementów zrównoważonego gospodarowania na obszarach wiejskich.

Kwaśna gleba generuje większe koszty dla gospodarstw, bo zwiększa się nawożenie, bo rośliny są gorzej wykształcone, bo pobierają mniej składników pokarmowych, a tym samym są mniejsze plony i parametry jakościowe zbiorów są gorsze. Wszystko to przekłada się na gorszy efekt ekonomiczny gospodarstw. Dlatego bardzo ważne jest dbanie o właściwe ph a tym samym „zdrowie gleby”.

Optymalna kwasowość gleby wpływa między innymi na:

  • zdolność magazynowania wody w przestworach glebowych,
  • zdolność magazynowania mikro i makroskładników pokarmowych,
  • stworzenie odpowiednich warunków dla mikroorganizmów,
  • dostępność ( przyswajalność) składników pokarmowych,
  • możliwość pobierania składników pokarmowych przez rośliny,
  • tworzenie się próchnicy,
  • tworzenie agregatów glebowych,
  • stosunki wodno – powietrzne w glebie.

Większość gleb w naszym kraju to niestety typy bielicowe i płowe wytworzone głównie ze skał osadowych, które posiadają kwaśny odczyn. Dodatkowo wiele składników pokarmowych jest wymywanych do głębszych jej warstw już niedostępnych dla roślin.

Poniżej dane dotyczące zakwaszenia gleb w Polsce.

Najwięcej gleb o kwaśnym odczynie badania wykazały we wschodniej części kraju. Potwierdza się, że tam gdzie produkcja rolnicza jest bardziej intensywna to dbałość o właściwy odczyn gleby jest większy, bo to się przekłada na wynik ekonomiczny gospodarstw.

Na obszarach o kwaśnym odczynie gleb wskazane jest ich wapnowanie.

Wysianie wapna na pewno wpłynie korzystnie na wysokość plonów, ale przede wszystkim na stan środowiska glebowego a także klimatu.

Najbardziej zakwaszone gleby odnotowano w województwie podkarpackim oraz w województwie małopolskim 61% badanych gleb. Najmniejszą potrzebę wapnowania gleb stwierdzono w województwach kujawsko-pomorskim, w którym ponad 50% gleb nie wymaga wapnowania oraz w województwach świętokrzyskim i wielkopolskim, gdzie ponad 40% gleb wykazuje potrzeby odkwaszania poprzez nawożenie wapnem.

Tak więc rolnicy powinni zwracać szczególną uwagę na kwasowość gleby. Prawidłowy jej odczyn zwiększa plony, zmniejsza nakłady finansowe i jest bardzo korzystny dla środowiska. Zdrowe środowisko, w którym żyjemy to także zdrowa ziemia, co przekłada się na zdrowie roślin, zwierząt i ludzi.

Z autorem można skontaktować się poprzez adres email:pir@wir.org.pl

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,355ObserwującyObserwuj
5,460SubskrybującySubskrybuj

Minister apeluje o przestrzeganie zasad bioasekuracji w związku z grypą ptaków

Sytuacja w polskich kurnikach jest dramatyczna. Ptasia grypa rozlewa się na cały kraj dziesiątkując stada drobiu. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Grzegorz Puda, z...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE