Na spotkaniu Komitetu Regulacyjnego 18 lipca br. państwa członkowskie Unii dały zielone światło dla stosowania białek zwierzęcych – PAP (processed animal proteins) w skarmianiu ryb – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
Niemcy i Francja głosowały przeciwko, a Wielka Brytania wstrzymała się od głosu. Komisja w marcu br. zapowiadała ten krok tj. ograniczenie zawieszenia zakazu stosowania białek zwierzęcych – PAP w paszach do zgody na stosowanie jedynie paszy dla ryb. Tekst ustawy będzie przesłany do PE oraz rządów po okresie wakacyjnym, a adaptacja może zostać dokonana w grudniu br.
Nowe przepisy prawdopodobnie wejdą w życie od 1. czerwca 2013 roku. Od czasu opublikowania Mapy Drogowej II BSE w lipcu 2010 roku będzie to pierwszy konkretny krok w reintrodukcji użycia mączek zwierzęcych w paszach. Producenci pasz zrzeszenie w FEFAC pozytywnie ocenili ten krok oceniając, że ograniczy import owoców morza, który zaspokaja obecnie 70% popytu w UE.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu